Tak budowano struktury Związku od Sierpnia ’80 do stanu wojennego

Trwa cykl audycji „Wielka Solidarność”. W ramach przedsięwzięcia na radiowej antenie prezentowane są wspomnienia.

Bohaterowie tamtych wydarzeń – zarówno ci znani, jak i dotąd unikający mediów – zgodzili się przyjąć zaproszenie Radia Gdańsk i gdańskiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej, by wziąć udział w projekcie i opowiedzieć o tym, co zapamiętali sprzed lat. Co znalazło się w ostatnim odcinku?

Zaprezentowany został czas między Sierpniem ’80 a stanem wojennym. – Kiedy władza ludowa, pod naporem protestujących robotników, ustąpiła i zgodziła się na zarejestrowanie „Solidarności”, trzeba było zacząć działać. Organizować struktury, wypracowywać metody działania i tworzyć komórki związku w całej Polsce – przypomina Radio Gdańsk.

W audycji uczestnicy ówczesnych wydarzeń: Janina Jadwiga Chmielowska, Piotr Andrzejewski, Roman Kuzimski oraz Roman Stegart, relacjonowali niełatwe, choć legalne już, działania, związane z tworzeniem się wielkiej „Solidarności”.

Wspomnień można wysłuchać TUTAJ

(Radio Gdańsk/oprac. TM)

[dkpdf-button]
Strona korzysta