Sztab protestacyjny oświaty w Regionie Gdańskim

Rada Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku, na podstawie decyzji Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, powołała 5 października br. Sztab Protestacyjny, w skład którego wchodzą przewodniczący związkowych komisji zakładowych i międzyzakładowych i członkowie Prezydium Rady.

Głównymi przyczynami powołania sztabu jest negatywnie oceniany projekt zmian statusu zawodowego nauczycieli, przedstawiony przez Ministerstwo Edukacji i Nauki 21 września br., a także brak realizacji Porozumienia NSZZ „Solidarność” oświatowej z Rządem RP z 7 kwietnia 2019 r.

Wyrażamy zdecydowany sprzeciw wobec:

1.  Braku zapisania w projekcie propozycji corocznej waloryzacji wynagrodzeń (indeksacji), która zgodnie ze stanowiskiem Walnego Zebrania Delegatów Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z 21 maja 2018 r.  powinna odnosić się do średniej wynagrodzeń w gospodarce narodowej.
  2. Braku zabezpieczenia dodatkowych środków finansowych na podwyżkę płac.
  3. Braku gwarancji, że najbliższa podwyżka wynagrodzeń w oświacie nastąpi nie później niż 1 stycznia 2022 r.

Zdecydowanie sprzeciwiamy się:

• Likwidacji świadczenia urlopowego, zagwarantowanego w Karcie nauczyciela, poprzez zmniejszenie odpisu na zakładowy fundusz świadczeń socjalnych.
  • Zmniejszeniu wymiaru urlopu wypoczynkowego.
  • Zmniejszeniu dodatku wiejskiego.
  • Likwidacji świadczenia na start.
  • Likwidacji dodatku uzupełniającego w przypadku nieosiągania średnich wynagrodzeń.

Rada niezwykle krytycznie ocenia fakt, iż do propozycji tak radykalnych zmian, i to bez zabezpieczenia finansowego, dochodzi w czasie zagrożenia kolejną falą pandemii, nauczania zdalnego, hybrydowego. Nauczyciele stali się cichymi bohaterami zachowania elementarnego ładu społecznego, rodzinnego, edukacyjnego i  fundowanie im – w miejsce podziękowań – kolejnego stresu, negatywnych emocji, jest z moralnego punktu nie do przyjęcia. Także w obliczu nadchodzącego Dnia Edukacji Narodowej.

W imieniu Sekcji Wojciech Książek, przewodniczący

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej