Co z zapowiedzianymi szczepieniami w zakładach pracy?

W przyszłym miesiącu mają rozpocząć się szczepienia przeciw COVID-19 w przedsiębiorstwach. Póki co w większych firmach zbierane są podpisy osób zainteresowanych, tak aby „uzbierały się” grupy przekraczające pół tysiąca pracowników. Tak jest m.in. w gdańskim porcie.

– U nas jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi zarząd poinformował o tej opcji – relacjonuje Edward Fortuna, przewodniczący MKK NSZZ „S” Port Gdański. – Jednocześnie niedawno cała sprawa szczepień w Polsce przyspieszyła, więc padła sugestia, aby chętni zapisywali się także w standardowy sposób. Co nie oznacza, że odstępujemy od programu. Czekamy na przepisy wykonawcze – zastrzega przewodniczący.

Póki co, jak wynika z zapowiedzi rządowych, projekt jest konsultowany z przedsiębiorcami. Sprawa jest istotna, ponieważ z jednej strony chodzi tylko o kilka tysięcy firm, ale jednocześnie w każdym przypadku to grupy przekraczające 500 pracowników.

Szczegóły zasad i decyzje mają być wypracowane, jak stwierdził szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów i pełnomocnik rządu ds. programu szczepień Michał Dworczyk, do końca tego miesiąca.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej