Stanowisko w sprawie profanacji symbolu Janka Wiśniewskiego

Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” w sprawie profanacji symbolu Janka Wiśniewskiego

W dziejach narodu są symbole, na których buduje on nie tylko pamięć o przeszłości, ale także fundament na przyszłość. Już niedługo pochylimy się nad ofiarami Grudnia 70, bezbronnymi robotnikami, ale także uczniami rozstrzelanymi m.in. rankiem w czwartek 17 grudnia 1970 roku na rozkaz komunistycznych zbrodniarzy 50 lat temu. Tymczasem w przededniu tej tragicznej rocznicy właśnie tu na ulicach Gdyni dochodzi do wyjątkowo ohydnej i nikczemnej profanacji jednego z drogich nam symboli – gdy „na drzwiach ponieśli Go Świętojańską”. Jakże wiele trzeba mieć w sobie nienawiści i  pogardy dla własnego narodu, żeby w taki sposób manifestować swoje ideologiczne i polityczne poglądy.

Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” nie znajduje słów oburzenia, szczególnie w sytuacji, gdy kilka dni temu pożegnaliśmy jednego z ostatnich bohaterów Grudnia, wówczas sześciokrotnie postrzelonego i cudem przywróconego życiu. Tych wszystkich, którzy jeszcze niedawno mieli usta pełne demokracji i konstytucji wzywamy do opamiętania. Członków i sympatyków naszego Związku prosimy o dawanie świadectwa prawdzie i przywiązania do wartości, które pozwoliły zbudować wolną i  suwerenną Ojczyznę. Szyderstwa z drogich symboli, fizyczne ataki na kościoły, biura poselskie za chwilę przerodzą się w akty agresji wobec osób.

Dlatego z całą mocą wzywamy władze wszystkich szczebli i opcji politycznych do jednoznacznego odcięcia się i potępienia tego typu form protestu, a odpowiednie służby do adekwatnej reakcji.

Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”
Gdańsk, dnia 29. 10. 2020 r.

Apel Przewodniczącego NSZZ „S” do Członków: Brońcie naszych kościołów!…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej