Spotkanie w Sali Akwen 28 czerwca br.: Solidarnie przeciw uzbrojonym analfabetom

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ Solidarność i Stowarzyszenie Godność zapraszają członków i sympatyków na piątek 28 czerwca 2024 r. na godz. 17.30 do Sali Akwen w gdańskiej siedzibie NSZZ „S” przy Wałach Piastowskich 24.

Spotkanie z dr hab. Janem Majchrowskim, prof. Uniwersytetu Warszawskiego, Katedra Filozofii Prawa i Nauki o Państwie WPiA UW, byłym sędzią Sądu Najwyższego, będzie okazją do poznania swoistego spojrzenia na historię najnowszą i sprawy publiczne. Temat spotkania: ,,Po 13 grudnia znów solidarnie przeciw uzbrojonym analfabetom”.

Jan Majchrowski zajmuje się nauką o państwie i prawie, prawoznawstwem, specjalizuje się w zagadnieniach z zakresu teorii państwa i prawa konstytucyjnego.

Jan Majchrowski w latach 90. był ekspertem generalnego komisarza wyborczego oraz Komisji Konstytucyjnej „Solidarności”. W 1998 r. (z rekomendacji Jerzego Stępnia) był w gabinecie politycznym ministra spraw wewnętrznych i administracji Janusza Tomaszewskiego, a następnie podsekretarzem stanu w MSWiA; należał do Stronnictwa Konserwatywno-Ludowego. W latach 2006–08 był ekspertem Rady Europy ds. finansowania partii politycznych w ramach GRECO – Grupy Państw Przeciw Korupcji.

19 września 2018 r. prezydent Andrzej Duda wydał postanowienie o powołaniu go do urzędu sędziego Sądu Najwyższego w Izbie Dyscyplinarnej. 6 grudnia 2021 r. ustąpił z urzędu sędziego Sądu Najwyższego, wywołując w środowisku sensację.

Jego ojciec Stefan Majchrowski był rotmistrzem, w 1939 roku oficerem informacyjnym w sztabie Podlaskiej Brygady Kawalerii, który walczył w bitwie pod Kockiem, jeńcem oflagu w Murnau, po wojnie był pisarzem, autorem książek historycznych, przygodowych i biograficznych.

Jan Majchrowski wydał własną książkę pt. „Przeciw uzbrojonym analfabetom”, swoisty kalendarz skojarzeń historycznych. Każdy jej rozdział zawiera opowieść o jednym wydarzeniu powiązanym z danym miesiącem.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej