Spotkanie Piotra Dudy z Głównym Inspektorem Pracy

O prawach pracowników w czasie pandemii, problemach z pracą zdalną, bezpieczeństwem pracowników handlu 23 listopada br. rozmawiał szef „Solidarności” Piotr Duda z Głównym Inspektorem Pracy Andrzejem Kwalińskim.

Andrzej Kwaliński, fot.GIP

Rozmowy dotyczyły współpracy pomiędzy „S” a Państwową Inspekcją Pracy, jednym z najważniejszych sojuszników związkowców w walce o poprawę praw pracowniczych. To było pierwsze spotkanie po nominacji Andrzeja Kwalińskiego we wrześniu br. Zastąpił on Wiesława Łyszczka, który odszedł ze stanowiska szefa Państwowej Inspekcji Pracy m.in. w efekcie wątpliwości dotyczących przyznawania wysokich nagród.

Andrzej Kwaliński od 1985 r. jest związany zawodowo z Państwową Inspekcją Pracy. Od  1999 r. w Okręgowym Inspektoracie Pracy w Warszawie. W latach 2006-2008 pełnił funkcję Okręgowego Inspektora Pracy w Warszawie, w latach 2009-2016 był zatrudniony na stanowisku nadinspektora pracy, a od czerwca 2016 r. do listopada 2017 ponownie kierował  Inspektoratem Pracy w Warszawie. 23 listopada 2017 został powołany na stanowisko Zastępcy Głównego Inspektora Pracy, a 24 września 2020 r. objął stanowisko Głównego Inspektora Pracy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej