Solidarnościowy projekt ustawy o emeryturach stażowych u prezydenta

Realizacja zawartej umowy programowej była tematem spotkania Piotra Dudy, przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz Henryka Nakoniecznego, członka Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z prezydentem RP Andrzejem Dudą.

Dodajmy, że umowa programowa pomiędzy Andrzejem Dudą a NSZZ „Solidarność” została zawarta 5 maja 2020 roku. Zawierała między innymi:

• postulat ochrony miejsc pracy
  • wsparcia dla silnej polskiej gospodarki
  • promocję patriotyzmu gospodarczego

– W Pałacu Prezydenckim rozmawiano także o sytuacji gospodarczej w związku z pandemią, w szczególności kwestii bezrobocia; programie nowego ładu gospodarczego w kontekście zmniejszenia obciążeń osób najmniej zarabiających; propozycjach zmian ustawy o Radzie Dialogu Społecznego oraz przedstawionym przez NSZZ „Solidarność” projekcie ustawy o emeryturach stażowych – informuje Kancelaria Prezydenta.

W spotkaniu wzięli udział Paweł Szrot, szef Gabinetu Prezydenta RP i Agnieszka Lenartowicz- Łysik, doradca Prezydenta RP.

Emerytury stażowe zakładają , że kryterium przyznania świadczenia będzie staż pracy, a nie wiek ubezpieczonego pracownika. Związkowy postulat napotyka opór w rządzie. Przypomnijmy, że zmiana w systemie emerytalnym, zobowiązanie kandydata do działań na rzecz obniżenia wieku emerytalnego oraz korzystnych dla pracowników zmian w prawie pracy były punktami umowy programowej pomiędzy „Solidarnością” a ówczesnym kandydatem na prezydenta Andrzejem Dudą z 5 maja 2015 r. Nie znalazło to zobowiązanie przychylności większości parlamentarnej przez lat pięć. Temat stażowych emerytur był zatem podnoszony w kampaniach wyborczych Andrzeja Dudy w 2015 oraz 2020 r. Prezydent obiecał projekt ustawy, ale do dziś nie ma efektów prac nad prezydenckim projektem dotyczącym emerytur stażowych w postaci projektu ustawy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej