„Solidarność” z Matką Odkupiciela mocna Nadzieją

Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę, zorganizowana jak co roku w trzecią niedzielę września, odbyła się ona pod hasłem Z Matką Odkupiciela – Mocni Nadzieją”.

– 38 lat mija od czasu I Pielgrzymki Hutników na Jasną Górę. To wówczas bł. ks. Jerzy Popiełuszko nauczał, że bez względu jaki sprawujesz zawód jesteś człowiekiem i w pracy musisz być traktowany w sposób podmiotowy a nie przedmiotowy. Dlatego jesteśmy tu po raz kolejny, aby nieść intencje ludzi pracy i dziękować Jasnogórskiej Pani. Jeszcze raz Bóg zapłać za to, że mimo trudnej sytuacji pandemii jesteśmy tutaj wypełniając testament bł. ks Jerzego, by dziękować za jedyny tak wyjątkowy i zakorzeniony w chrześcijaństwie związek zawodowy „Solidarność” – mówił Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S”.

– 40 lat minęło, ale to było trudne 40 lat i nie byłoby nas w tym miejscu gdyby nie wsparcie naszego patrona duchowego ojca św Jana Pawła II i naszego patrona ks. Jerzego Popiełuszki. Przez całe 40 lat, gdy nasz związek rodził się pod krzyżem – przypominał związkowy lider i dodał, że NSZZ „Solidarność”.   dba o bieżące sprawy pracowników, aby ten owoc rozkwitał, tych owoców było coraz więcej i były piękne.

Piotr Duda zapowiedział sprzeciw wobec jakimkolwiek prób wprowadzania neutralności klimatycznej. „Nigdy nie zgodzimy się na to, aby pod naciskiem Unii Europejskiej przyjmować neutralność klimatyczna do roku 2050, a tym samym godzić się na likwidację miejsc pracy”.

– To nie jest tylko sprawa Śląska i Zagłębia. To sprawa i problem dla całego naszego kraju, dla naszej całej gospodarki –powiedział Duda.

– NSZZ „Solidarność” nie przetrwałaby, gdyby nie jedność ludzkich serc. Jak widać tej jedności serc zabrakło politykom Zjednoczonej Prawicy i z tego miejsca chcę powiedzieć, że Polska to dobro wspólne wszystkich Polaków, a nie interesy partyjne i czas najwyższy się ocknąć usiąść i prowadzić prawdziwy dialog między sobą dla dobra Polski i Polaków, bo przed nami dużo problemów do rozwiązania, a nie problemy partykularne partii politycznych – powiedział Piotr Duda.

fot. solidarnosc.gda.pl / Jan Szewczyk

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej