Solidarność wciąż walczy o niemedycznych pracowników

W tym tygodniu odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia w sprawie sytuacji pracowników niemedycznych. Głównym tematem była kwestia, która wciąż nie została uregulowana, a więc tzw. dodatek covidowy.

Oprócz posłów w dyskusji obecne były dwa głosy: przewodniczącej Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „Solidarność” Marii Ochman i dyrektora krakowskiego Szpitala im Żeromskiego Jerzego Friedigera (wiceprezesa NRL). Zarówno pracodawcy jak i pracownicy zrzeszeni w Związku protestują wobec wyłączeniu pracowników niemedycznych zatrudnionych na oddziałach covidowych. Podkreślono także, że bez pracy tych osób, bez ich zaangażowania nie byłoby możliwe sprawne funkcjonowanie szpitali.

Posłowie pytali czy Państwowa Inspekcja Sanitarna rejestruje liczbę zgonów na covid pracowników niemedycznych. Takiej sprawozdawczości ani GIS ani Ministerstwo Zdrowia nie prowadzi. Solidarność oczekuje, iż w najbliższym czasie, zgodnie z zapowiedzią wiceministra zdrowia Macieja Miłkowskiego uczestniczącego w posiedzeniu komisji, zmiany zostaną podjęte przez kierownictwo Ministerstwa Zdrowia.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej