Rząd szuka pieniędzy na psychiatrię dziecięcą. Prezydent Duda naciska

Po tym jak głosami senatorów PiS, w tym siedmiu lekarzy, odrzucona została w Senacie budżetowa poprawka o przekazaniu dodatkowo 80 mln zł na ratowanie psychiatrii dziecięcej włączył się prezydent Andrzej Duda.

Premier Morawiecki miał w rozmowie telefonicznej zapewnić prezydenta Dudę, że przygotowywany jest program pomocy psychiatrycznej i psychologicznej dla dzieci, a szczegóły będą podane w środę 20 stycznia br. We wtorek na sejmowej komisji finansów z kolei posłowie PiS odrzucili poprawkę Senatu, przyznającą dodatkowe 80 milionów złotych oddziałom psychiatrii dziecięcej.

Minister Dworczyk poinformował, że premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Adam Niedzielski przedstawią program wsparcia psychiatrii dziecięcej po tym jak interweniował prezydent.

Tymczasem 630 tys. dzieci wymaga wsparcia psychiatrycznego i psychologicznego, a w pięciu województwach nie funkcjonuje żaden (!) oddział psychiatryczny dla dzieci.

–  Życie i zdrowie psychiczne dzieci jest dla nas niezwykle istotne. Zapewniam, że rozumiemy doskonale wszystkie uwarunkowania, jakie wiążą się z pandemią koronawirusa i trudną sytuacją dzieci i młodzieży –  zadeklarował prezydent Duda.

Premier i minister zaprezentowali w środę prezydentowi RP wstępny program wsparcia dla oddziałów psychiatrycznych dla dzieci i młodzieży. W programie ma zostać rozdysponowane 220 milionów złotych.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej