Rok Anny Walentynowicz

Anna Walentynowicz. Fot. Ryszard Kuźma

Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku 4 grudnia br. zaprasza na podsumowanie Roku Anny Walentynowicz.

Przypomnijmy, że Sejm przyjął uchwałę, która ustanowiła rok 2019 Rokiem Anny Walentynowicz. Podkreślono w niej zasługi działaczki Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża dla „utworzenia wielkiego ruchu „Solidarności” oraz odzyskania przez Polskę niepodległości”

W programie znajdą się m.in.: prelekcja dla uczniów szkół średnich oraz złożenie kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz – informuje Instytut Pamięci Narodowej o planowanych na 4 grudnia obchodach.

Program środowych uroczystości:

• godz. 9.00 – złożenie przez delegację IPN kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz przy Alei Grunwaldzkiej
  • ok. godz. 9.20 – złożenie kwiatów na grobie Anny Walentynowicz na Cmentarzu Srebrzysko
  • godz. 10.00 – briefing prasowy (siedziba IPN Gdańsk, al. Grunwaldzka 216)  – podsumowanie działań IPN Gdańsk związanych z obchodami Roku Anny Walentynowicz: prof. Mirosław Golon, dyrektor IPN Gdańsk, Krzysztof Drażba, naczelnik OBEN IPN
  • godz. 10.30-11.00 – wykład pt. „Anna Walentynowicz i jej walka z komunizmem” wygłosi dla uczniów szkół średnich dr Piotr Brzeziński (IPN Gdańsk)

W ramach obchodów m.in. 10 kwietnia br. na gdańskim cmentarzu Srebrzysko delegacja IPN upamiętniła Annę Walentynowicz składając wiązankę kwiatów na jej grobie, a 11 kwietnia w więzieniu w Grudziądzu pracownicy IPN Gdańsk oddali hołd „Annie Solidarność” w miejscu jej uwięzienia. Przypomnijmy, że Anna Walentynowicz była więziona za swoją działalność solidarnościową w Zakładzie Karnym nr 1 przy ul. Wybickiego podczas stanu wojennego od października 1982 r. do 30 marca 1983 r.

Była osobą oddaną sprawom robotników. Upominała się o ich prawa już w latach 60. W 1970 r. Anna Walentynowicz brała udział w protestach robotniczych w Trójmieście i w strajku w Stoczni Gdańskiej. Od 1978 r., działając w Wolnych Związkach Zawodowych Wybrzeża, udostępniała mieszkanie jako punkt kontaktowy, kolportowała niezależne pismo „Robotnik Wybrzeża” oraz współorganizowała obchody rocznic Grudnia’70.

W sierpniu 1980 r. Anna Walentynowicz została zwolniona z pracy. Stało się to bezpośrednią przyczyną wybuchu 14 sierpnia strajku w Stoczni Gdańskiej im. Lenina.

Po wprowadzeniu stanu wojennego w grudniu 1981 r. Anna Walentynowicz była internowana i więziona. 18 grudnia 1981 r. trafiła do więzienia w Fordonie w Bydgoszczy. 10 stycznia 1982 r. działaczka „Solidarności” przewieziona została do Ośrodka Odosobnienia dla Internowanych Kobiet w Gołdapi.Z internowania Walentynowicz została zwolniona 23 lipca 1982 r., ale miesiąc później została ponownie aresztowana za współorganizację w strajku w Stoczni Gdańskiej w grudniu 1981 r. Walentynowicz przetrzymywano w areszcie m.in. na warszawskim Mokotowie, skąd w końcu trafiła do Zakładu Karnego w Grudziądzu. Tam odbył się proces. 30 marca 1983 r. działaczka WZZ i „Solidarności” została skazana na rok i trzy miesiące pozbawienia wolności w zawieszeniu na trzy lata.

Zginęła 10 kwietnia 2010 roku w tragicznym locie do Smoleńska na obchody upamiętniające zbrodnię katyńską.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej