Rekordowa liczba cudzoziemców w ZUS na Pomorzu

Ponad 47 tys. obcokrajowców, pracujących w Polsce, zostało zgłoszonych do ubezpieczeń społecznych w pomorskich placówkach ZUS na koniec marca br. Do tej pory rekordowy był koniec września 2020 r., gdy było takich zgłoszonych 45 tys. To dobra tendencja „cywilizowania rynku pracy”

Liczba obcokrajowców, którzy mają najkorzystniejszą z umów – umowę o pracę, wzrosła do 23,2 tys. Na koniec ub.r. było ich 21,9 tys., zaś na koniec września 2020 r. 21,3 tys.

Przybyło również cudzoziemców prowadzących własną działalność gospodarczą. Ich liczba wzrosła z 1318 na 31 grudnia 2020 r. do 1345 na koniec marca br. Pozostali zatrudnieni są na innego rodzaju oskładkowanych umowach.

Zgłoszeni do ubezpieczeń społecznych w oddziałach ZUS w Gdańsku i w Słupsku obcokrajowcy pochodzą aż z kilkudziesięciu państw. Najwięcej było wśród nich obywateli Ukrainy – blisko 33,6 tys. To oznacza, że w pierwszym kwartale tego roku przybyło ich zza naszej wschodniej granicy 3 tysiące. Drugą grupę stanowiło 3,2 tys. obywateli Białorusi, których od końca grudnia 2020 r. przybyło ponad trzystu. Pierwszą piątkę zamykali posiadacze paszportów: Rosji (959), Mołdawii (773) i Gruzji (707).

Pomorze wybierają także mieszkańcy odleglejszych państw. Ubezpieczonych w pomorskich oddziałach ZUS było po 3 obywateli Arabii Saudyjskiej, Boliwii, Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej.

Rzeczywista liczba obywateli obcych państw pracujących w naszym województwie może być wyższa, ponieważ część z nich nie ma ubezpieczenia w ZUS, czy to z powodu pracy w tzw. szarej strefie, czy też z uwagi na zatrudnienie na nieoskładkowanych umowach lub podleganiu ubezpieczeniom w KRUS.

Poza sytuacją, gdy wyklucza to umowa między Polską a krajem macierzystym pracownika, zatrudniony w Polsce przez polskiego pracodawcę cudzoziemiec podlega ubezpieczeniom społecznym w Polsce.

Krzysztof Cieszyński
regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa pomorskiego

[dkpdf-button]
Strona korzysta