Punkt recepcyjny w „Solidarności”

W Gdańsku uruchomiono kolejny punkt recepcyjny dla uchodźców z Ukrainy. Znajduje się on w budynku Regionu Gdańskiego „Solidarności”. Przygotowanych zostało kilkadziesiąt łóżek polowych, na miejscu będzie także psycholog.

Jak zwrócił uwagę wojewoda pomorski Dariusz Drelich, który przyjechał na miejsce, nazwa „Solidarność” ma wiele wymiarów. – To nie tylko związek zawodowy, to także ideały, które związek niesie we współczesne czasy – dodał.

Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla poinformował, że w budynku uchodźcy będą mogli skorzystać z łóżek polowych, zjeść ciepły posiłek i porozmawiać z psychologiem. – W sali Akwen mamy 48 miejsc leżących, zakładam że około 100 osób będzie mogło tutaj przebywać. Poza salą przygotowana została również sala balkonowa, tam będzie pracował psycholog – powiedział podczas piątkowej konferencji dla mediów.

Sala balkonowa będzie przeznaczona dla matek z małymi dziećmi, natomiast Sala Akwen – ze względu na większą powierzchnię – będzie salą ogólną.

– Jako Solidarność będziemy tutaj przez 24 godziny w ramach wolontariatu służyli tym, którzy będą potrzebowali naszej pomocy – powiedział Krzysztof Dośla.

Uchodźcy, którzy trafią do nowo otwartego punktu recepcyjnego, będą mogli w nim przebywać maksymalnie 24 godziny. Będą rejestrowani, otrzymają pierwsze wsparcie, gorący posiłek, kawę, herbatę, wodę. Będą drobne zabawki dla dzieci, żeby chociaż na chwilę je czymś zająć. Tutaj uchodźcy będą oczekiwali na przewóz do miejsca, w którym zamieszkają.

Wojewoda pomorski zaznaczył, że uchodźcy którzy przyjeżdżają do Gdańska pociągami, w pierwszej kolejności są kierowani do punktu informacyjnego, który znajduje się przy dworcu PKP Gdańsku Główny. Stamtąd mogą się udać do:

• punktu recepcyjnego w Domu Harcerza przy ul. Za Murami 2/10, w którym znajduje się hostel
  • albo do Centrum Gdańsk Pomaga Ukrainie, który mieści się przy ul. Dolna Brama 8.

Czytaj też: W SIEDZIBIE „SOLIDARNOŚCI” RUSZA PUNKT RECEPCYJNY DLA UCHODŹCÓW Z UKRAINY

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej