Prezydent Duda wysłuchał ministra Czarnka na temat zmian w szkołach

Minister edukacji i nauki Przemysław Czarnek przybył 31 stycznia br. do Pałacu Prezydenckiego aby „w sposób komplementarny i jasny wytłumaczy wszelkie wątpliwości, które mogły się zrodzić u pana prezydenta”.

Spotkanie z udziałem prezydentowej Agaty Kornhauser-Dudy, przewodniczącej sejmowej Komisji Edukacji, Nauki i Młodzieży Mirosławy Stachowiak-Różeckiej (PiS) i wiceministra edukacji Dariusza Piontkowskiego było poświęcone uchwalonej przez Sejm 13 stycznia br. nowelizacji ustawy Prawo oświatowe, wzmacniającej rolę kuratorów oświaty i zmieniającej zasady „wchodzenia” organizacji pozarządowych do szkół.

Co zrobi prezydent, kiedy na jego biurku znajdzie się już ustawa? Na razie jest ona w Senacie. Nowelizacja wróci z Senatu do Sejmu z poprawkami, albo też z uchwałą rekomendującą Sejmowi odrzucenie jej w całości.

Sam minister Czarnek cieszył się na rozmowę z prezydentem Dudą: „To będzie fajne, ładne spotkanie”. Po spotkaniu entuzjazm swój stopniował.

Według nowelizacji dyrektor szkoły lub placówki będzie miał obowiązek – nie później niż na dwa miesiące przed rozpoczęciem zajęć prowadzonych przez stowarzyszenia lub organizacje – uzyskać szczegółową informację o planie działania na terenie szkoły, konspekt zajęć i materiały wykorzystywane na oferowanych zajęciach, a także uzyskać pozytywną opinię kuratora oświaty dla działań takiej organizacji w szkole lub w placówce. Kurator będzie miał 30 dni na wydanie opinii. Udział ucznia w zajęciach prowadzonych przez stowarzyszenia lub organizacje będzie wymagał pisemnej zgody rodziców niepełnoletniego ucznia lub pełnoletniego ucznia. Z procedury tej wyłączono organizacje harcerskie. Obecnie rekomendacje takie wydaje Rada Rodziców.

W noweli zapisano też, że jeśli dyrektor szkoły lub placówki oświatowej nie zrealizuje zaleceń wydanych przez kuratora oświaty, będzie on mógł wezwać go do wyjaśnienia. Jeśli dyrektor nadal nie będzie realizował zaleceń, kurator może wystąpić do organu prowadzącego szkołę lub placówkę z wnioskiem o odwołanie dyrektora w czasie roku szkolnego. W nowelizacji nie przewidziano drogi odwołania się.

Według szefa MEiN nowelizacja „daje transparentność w kwestii tego, co prezentować będą organizacje pozarządowe w szkołach”. Według opozycji nowe przepisy spowodują „koniec autonomii szkół i wprowadzą ręczne sterowanie”. O nowelizacji Prawa oświatowego, o sprawie zwalniania dyrektorów szkół bez wypowiedzenia i kompetencji kuratorów, dotyczących wpuszczania organizacji pozarządowych 23 stycznia br. z małżonką prezydenta Agatą Kornhauser-Dudą rozmawiały posłanki Koalicji Obywatelskiej Kinga Gajewska, Barbara Nowacka, Krystyna Szumilas i Katarzyna Lubnauer.

Pierwsza dama wysłuchała argumentów i rekomendacji swoich rozmówczyń – podała Kancelaria Prezydenta.

Szef gabinetu prezydenta Paweł Szrot, pytany w połowie stycznia o pojawiające się doniesienia medialne, według których Andrzej Duda ma wątpliwości odnośnie zbyt szerokich uprawnień kuratorów mówił, że prezydent przeanalizuje nowelizację Prawa oświatowego jak każdą ustawę, która trafia na jego biuro.

(fot. KPRP)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej