Premier Morawiecki na Pomorzu: o inwestycjach i antykryzysowym planie

Premier Mateusz Morawiecki złożył wizytę na Pomorzu. W Gdańsku, w Sali Akwen w siedzibie NSZZ „S” spotkał się z przedsiębiorcami, beneficjentami wsparcia w ramach tzw. tarczy antykryzysowej, tarczy finansowej oraz tarczy pomocowej Banku Gospodarstwa Krajowego.

Wizyta w Gdańsku rozpoczęła się od złożenia kwiatów przy pomniku Poległych Stoczniowców. Mateuszowi Morawieckiemu towarzyszyli przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Krzysztof Dośla i rzecznik rządu Piotr Müller. Podczas spotkania w Akwenie premier Morawiecki przekonywał, że rząd ma plan wyjścia z kryzysu i powrotu na ścieżkę rozwoju gospodarczego. Oparty jest na trzech filarach: po pierwsze ratowanie miejsc pracy, następnie kontynuacja polityki społecznej, a trzecim jego komponentem są inwestycje.

Działania antykryzysowe

– Epidemia koronawirusa wpłynęła na sytuację polskiej gospodarki. Zaproponowaliśmy błyskawicznie rozwiązania, które mają ratować polską gospodarkę i miejsca pracy – powiedział premier w Gdańsku.

Przedstawił też wyliczenia, z których wynika, iż w ramach rządowych mechanizmów pomocowych do województwa pomorskiego trafiło do tej pory blisko 6 mld zł: 1,8 mld zł z tarczy antykryzysowej, 3,5 mld zł z tarczy finansowej Polskiego Funduszu Rozwoju i 642 mln zł z tarczy pomocowej Banku Gospodarstwa Krajowego.

Infrastruktura

Zapowiedziana i realizowana budowy dróg wpisuje się w zaproponowany przez prezydenta Andrzeja Dudę plan inwestycji strategicznych.

Premier podkreślił, że jego rząd zadecydował o przeznaczeniu dodatkowych 21,8 mld zł na realizację Programu Budowy Dróg Krajowych na lata 2014-2023. Łącznie ma on zamknąć się 164 mld zł.

Szef rządu podkreślił, że prawie połowa dodatkowej kwoty to środki na budowę dwóch wielkich inwestycji na Pomorzu, czyli drugiej obwodnicy Trójmiasta i drogi S6.

Na drogę S6 zostanie przeznaczonych ok. 9 mld zł. Środki pójdą na budowę obwodnicy Metropolii Trójmiasta – 31,7 km, drogi na odcinku Lębork – Bożepole Wielkie (droga krajowa nr 6) – 22 km, drogi Koszalin – Słupsk – 46,2 km i drogi Słupsk – Lębork – 49,6 km. W budowie znajdują się odcinki drogi S6 o długości ok. 42 km, których koszt wyniesie ok. 2 mld zł.

Druga obwodnica Trójmiasta, razem z obwodnicą Żukowa, to 37,4 km: Chwaszczyno (bez węzła) – Żukowo (bez węzła), długość ok. 15,6 km i Żukowo (z węzłem) – Gdańsk Południe (z węzłem), długość ok. 15,1 km, obwodnica Żukowa to odcinek 6,7 km.

W województwie pomorskim oczekują na realizację obwodnice Człuchowa (drogi krajowe nr 22 i 25), Słupska z Kobylnicą (droga krajowa nr 21), Sztumu (droga krajowa nr 55).

Fundusz Dróg Samorządowych

Inwestycje w infrastrukturę drogową to też inwestycje lokalne. 196 mln zł dofinansowania z budżetu państwa w ramach Funduszu Dróg Samorządowych pozwoli na realizację  236 km pomorskich dróg lokalnych.

Inwestycje w portach

Inwestycja w Porcie Gdynia obejmie budowę Portu Zewnętrznego oraz Publicznego Terminala Promowego. Na półmetku znajduje się budowa terminala o wartości 222 mln zł. Pozwoli na przyjmowanie promów o długości do 240 m. Do obiektu będą prowadzić przebudowane drogi i tory kolejowe. Modernizację przejdą nabrzeża Polskie i Fińskie.

W Porcie Gdańsk ma nastąpić modernizacja toru wodnego, rozbudowa nabrzeży, poprawa warunków żeglugi rozbudowa i modernizacja sieci drogowej i kolejowej w Porcie Zewnętrznym. Wartość inwestycji realizowanych na terenie portu przez Port Gdańsk, PKP, Urząd Morski oraz operatorów, np. PERN wyniesie trzy mld zł.

Mateusz Morawiecki zauważył, że kampania wyborcza rządzi się swoimi prawami i skorzystał też z okazji, by przypomnieć, że w 2012 r. rząd PO-PSL podniósł wiek emerytalny, a rząd Zjednoczonej Prawicy ocalił miejsca pracy. Morawiecki, nawiązując do wypowiedzi Rafała Trzaskowskiego, zwracał uwagę, że jeżeli ktoś dziś mówi, że nie podpisze ustawy o podniesieniu wieku emerytalnego, a zapomina, że wczoraj był przeciw obniżce, to taka osoba nie może być wiarygodna.

Mateusz Morawiecki spotkała się też z mieszkańcami Wejherowa, Lęborka i Słupska.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej