Popyt na pracowników: bezrobocie poniżej 900 tysięcy osób

W kwietniu br. stopa bezrobocia w Polsce wyniosła 5,3 proc., o 0,1 pkt proc. niż w marcu br. – wynika z najnowszych szacunków Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej. To mniej niż w marcu br. i mniej niż przed rokiem. Zdaniem resortu rodziny bezrobocie było nawet niższe niż to sprzed pandemii.

Liczba bezrobotnych w Polsce spadła poniżej granicy 900 tys. Najnowsze dane MRiPS wskazują, że stopa bezrobocia w kwietniu br. to 5,3 proc. Z danych MRiPS wynika, że w urzędach pracy zarejestrowanych jest 879,9 tys. bezrobotnych. W porównaniu z poprzednim miesiącem liczba ta zmniejszyła się o 22,2 tys., czyli o 2,5 proc. W porównaniu z kwietniem 2021 z rejestrów ubyło 173,9 tys. (czyli o 16,5 proc.) osób.

– Dane te najlepiej dowodzą, że prowadzone przez rząd działania w czasie pandemii, służące ochronie miejsc pracy, okazały się skuteczne – komentuje minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg.

Sytuacja na rynku pracy nie pogorszyła się – i to mimo wojny na Ukrainie. Rynek pracy w Polsce pozostaje stabilny i optymistyczny. Kwiecień jest drugim miesiącem z rzędu, gdy minimalnie poprawiają się statystyki bezrobocia. Gdybyśmy pominęli w tabelach styczeń i luty 2022 r., w których cyklicznie od lat przybywa bezrobotnych, pozytywna seria spadku bezrobocia utrzymuje się od lutego 2021 r.

Na dodatek od końca lutego br. do końca kwietnia br. blisko 120 tys. uchodźców z Ukrainy stało się aktywnych zawodowo. Inna kwestia to czy i jak wykorzystujemy rzeczywiste kwalifikacje obywateli Ukrainy. Na to na razie brakuje czasu i najwyraźniej pomysłu i strategii. Tym bardziej, że większość z tych osób nie znalazło pracy dzięki urzędom pracy, ale poprzez sieć kontaktów oraz oddolne inicjatywy pracodawców i nas, Polaków.

Jak informuje nas Krzysztof Cieszyński regionalny rzecznik prasowy ZUS (oddziały w Gdańsku i Słupsku) na 31 grudnia 2021 r. zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych było 39 934 obywateli Ukrainy, w tym 18 985 jako pracownicy z umową o pracę, a 429 jako prowadzący własną działalność gospodarczą. Na 31 marca tego roku zgłoszonych do ubezpieczeń emerytalnego i rentowych było 42 560 obywateli Ukrainy, w tym 19 879 jako pracownicy z umową o pracę, a  437 jako prowadzący własną działalność gospodarczą. Pozostali to zatrudnieni są innego rodzaju oskładkowanych umowach, np. zleceniu.

Na „niesłabnący popyt na pracowników” wskazują odczyty wskaźnika PMI, gdzie komponent zatrudnieniowy niezmiennie od grudnia ub.r. wzrasta oraz „ciągłe niedopasowanie kwalifikacji do oczekiwań pracodawców”.

Na szczegółowe statystyki bezrobocia trzeba poczekać do oficjalnej publikacji Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Tam znajdzie się też rozpiska dotycząca bezrobocia w poszczególnych częściach kraju. Wiadomo, że najlepsza sytuacja panuje w Wielkopolsce, gdzie stopa bezrobocia wyniosła w kwietniu br. 3 proc.

Tarcze antykryzysowe, finansowane z funduszy i pożyczek, by „przypudrować” stan finansów publicznych, dla rynku pracy okazały się skuteczne. Gorzej z finansami rodaków – bowiem szleje dwucyfrowa inflacja. Jeśli jakaś branża naprawdę dobrze zarabia to banki, których zysk liczony w I kwartale br. wzrósł w porównaniu z I kwartałem ub.r. o 4 mld. zł.

Dobrą sytuację na naszym rynku pracy potwierdzają europejskie statystyki. Polska znajduje się w czołówce państw Unii z najniższym bezrobociem.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej