Płaca minimalna 2021. Rząd podjął decyzję: 2800 zł brutto

Rada Ministrów przyjęła projekt rozporządzenia o płacy minimalnej w przyszłym roku. Ma ona wynieść 2800 zł brutto i 18,30 zł brutto za godzinę. Wynagrodzenie 1,7 mln Polaków to płaca minimalna.

Z płacą minimalna powiązane są inne świadczenia, jak dopłata do pensji w wysokości 20 proc. stawki godzinowej wynikającej z płacy minimalnej, w związku z pracą w godzinach nocnych. Wynagrodzenie za czas przestoju w firmie nie może być niższe od płacy minimalnej, natomiast odprawa w przypadku zwolnień grupowych nie może przekroczyć 15-krotności minimalnego wynagrodzenia.
Minimalne wynagrodzenie w 2020 r. wynosi 2600 zł, a stawka godzinowa 17 zł. Rząd uznał, że możliwe będzie wzrost minimalnego wynagrodzenia o 7,7 proc. w stosunku do płacy minimalnej obowiązującej w tym roku. W rezultacie w 2021 r. minimalne wynagrodzenie będzie stanowić 53,2 proc. prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej na 2021 r.

2800 zł jako pierwszy zaproponował Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „S”. Do 15 września rząd musiał przedstawić propozycję płacy minimalnej. Tego wymaga ustawa, gdyż w Radzie Dialogu Społecznego nie doszło w sprawie „minimalnej” do porozumienia.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej