Nasza Pielgrzymka na Jasną Górę 17 i 18 września – już po raz 40

40 Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę odbędzie się w dniach 17 i 18 września br. Stańmy razem do wspólnej modlitwy.

Pielgrzymka ludzi pracy to duchowy testament naszego patrona, bł. ks. Jerzego Popiełuszki, który zapoczątkował wrześniowe pielgrzymowanie w trudnym okresie naszej historii, dając nadzieję i wewnętrzną wolność. Stąd hasło tegorocznej pielgrzymki: „Księże Jerzy – jesteśmy tu, aby wypełnić Twój testament”.

Będzie to okazja do uczestnictwa nie tylko w wymiarze nabożności – pielgrzymce towarzyszyć będzie I Kongres o nauczaniu bł. ks. Jerzego w jego drugim dniu. Podczas kongresu (16 i 17 września br.) w Sanktuarium Matki Bożej Częstochowskiej na Jasnej Górze odbędą się dwie główne debaty oraz 12 paneli tematycznych, których tytuły są myślami bł. ks. Jerzego.

Na sobotę, 17 września zaplanowane jest: złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki (godz. 17), wspólna modlitwa (godz. 18.30), msza święta (godz. 19), Apel Jasnogórski (godz. 21), Droga Krzyżowa (godz. 21.30), milczące czuwanie przy Cudownym Obrazie Matki Bożej (godz. 22.30).

Na niedzielę, 18 września: wykład diakona prof. hab. dra Waldemara Rozynkowskiego „Biada społeczeństwu, którego obywatele nie rządzą się męstwem” (godz. 9.30), Różaniec (godz. 10.15), przywitanie pielgrzymów przez o. Samuela Pacholskiego, przeora Jasnej Góry, wystąpienie prezydenta RP oraz przewodniczącego KK NSZZ Solidarność (godz. 10.30), uroczysta msza święta (godz. 11).

Pielgrzymki ludzi pracy na Jasną Górę od początku służyły obronie godności ludzi pracy i zawierzeniu ich najważniejszych spraw Bożej Opatrzności przez ręce Matki Boskiej Częstochowskiej. Od czterdziestu lat tradycja wrześniowych pielgrzymek jest nieprzerwanie podtrzymywana przez NSZZ „Solidarność”.
Pierwszą pielgrzymkę ludzi pracy na Jasną Górę zorganizował kapelan i patron „Solidarności” ks. Jerzy Popiełuszko. Odbyła się ona w ostatnią niedzielę września 1983 roku, jeszcze w okresie stanu wojennego. Zgromadziła kilka tysięcy osób. Mszy świętej przewodniczył wówczas paulin o. Szymon Stefanowicz, ks. Jerzy Popiełuszko odczytał modlitwę wiernych, poprowadził Drogę Krzyżową na Wałach Jasnogórskich.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej