Pamiętamy o tych, co odeszli…

Listopad, zgodnie z polską tradycją, jest miesiącem, w którym wspominamy naszych bliskich Zmarłych. Przypomnijmy osoby związane z „Solidarnością”, które odeszły w mijającym roku.

Ojciec Ryszard Myśliwiec, jezuita; Romuald Dunst, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w Gdańskim Przedsiębiorstwie Robót Drogowych, następnie w Skanska SA; Henryk Jerzy Musa, ps. Kot, poeta z Kaszub; Elżbieta Bałachowska, członek NSZZ „Solidarność”, emerytowana pracownica Stoczni Marynarki Wojennej; Krzysztof Czajkowski, przewodniczący KO NSZZ „Solidarność” w Jednostce Wojskowej 3868 w Gdyni; Barbara Bakun-Czyżykowska, nauczycielka, przewodnicząca KM Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Ziemi Puckiej; Marian Matocha, artysta plastyk, malarz, rysownik, karykaturzysta, współpracownik „Magazynu Solidarność”; Stanisław Mudlaff, kolejarz, działacz NSZZ „Solidarność” i członek Zarządu Głównego Związku Solidarności Polskich Kombatantów; Jacek Smagowicz, działacz opozycji w czasach PRL i NSZZ „Solidarność”, członek Komisji Krajowej „S”; Zbigniew Lachowicz, członek Zarządu Koła Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność” Gdańskiej Stoczni „Remontowa” im. Józefa Piłsudskiego; Iwona Pawlaczyk, pracownik Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz Zarządu Regionu Gdańskiego, zajmowała się sprawami BHP; Marcin Hapyn, przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” w Energomontażu Północ Gdynia SA i wiceprzewodniczący KM NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdynia; Bogdan Pietruszka, autor koncepcji pomnika Poległych Stoczniowców 1970 r. w Gdańsku; Iwona Szułdrzyńska-Wolanin, przewodnicząca KZ NSZZ „Solidarność” w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Gdańsku; Władysław Dobrowolski, żołnierz Armii Krajowej, działacz „Solidarności” i organizacji kombatanckich; Kazimierz Zimny, mistrz Polski i medalista olimpijski w biegach, organizator Maratonu Solidarności; Stanisław Mochyła, członek NSZZ „Solidarność” w Stoczni Marynarki Wojennej; Marianna Galewska, emerytowana pracownica Stoczni Marynarki Wojennej; Bożena Zawiślak, wiceprzewodnicząca KM NSZZ „Solidarność” w Gdańskim Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej; Zbigniew Ligocki, działacz związkowy z lat 80. w Dalmorze – Przedsiębiorstwie Połowów Dalekomorskich i Usług Rybackich; Ryszard Tyborski, prezes Związku Solidarności Polskich Kombatantów w w Starogardzie Gdańskim i współorganizator uroczystości rocznicowych Sierpnia 1980 ; Bogusław Szabłowski, wieloletni pracownik Działu Administracji ZRG NSZZ „Solidarność”.

Wieczny odpoczynek racz im dać Panie…

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej