Oto człowiek, który może mieć związek ze zniszczeniem tablicy

Policja opublikowana zdjęcie mężczyzny, który, jak informuje Komenda Miejska Policji w Gdańsku, może mieć związek ze zniszczeniem tablicy upamiętniającej ks. Henryk Jankowskiego.

Tablica znajdująca się przy Pomniku Poległych Stoczniowców została zniszczona w czerwcu. – Policjanci w tej sprawie prowadzą czynności w kierunku art. 261 kodeksu karnego, czyli znieważenia miejsca publicznego urządzonego w celu upamiętnienia zdarzenia historycznego lub osoby – informuje KMP Gdańsk.

Policyjny technik sporządził dokumentację fotograficzną oraz zabezpieczył ślady, które przekazane zostały do analizy do laboratorium kryminalistycznego. Kryminalni zabezpieczyli również zapisy z kamer monitoringów i na podstawie ich analizy ustalili, że do zniszczenia tablicy doszło 19 czerwca w godzinach nocnych. Na zapisach z kamer znaleźli również wizerunek mężczyzny, który może mieć związek z tym przestępstwem.

Policjanci szukają mężczyzny w wieku około 30- 40 lat, który ma około 180 cm wzrostu, długie włosy, brodę i wąsy. Mężczyzna ubrany był w granatową koszulkę z napisem oraz w szorty koloru czarnego i trampki.

Osoby, które rozpoznają mężczyznę lub mają informacje o jego miejscu pobytu, proszone są o kontakt z funkcjonariuszami z Komisariatu Policji II w Gdańsku przy ul. Długa Grobla 4 tel.: 47 74-13-422 lub nr alarmowy 112. Z policjantami można skontaktować się również za pośrednictwem poczty elektronicznej, pisząc na adres: komendant.kp2@gd.policja.gov.pl. Policjanci zapewniają anonimowość, a każda przekazana informacja zostanie przez nich sprawdzona.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej