Ostatni moment na złożenie wniosku na „Dobry Start”

Tylko do końca listopada br. można składać wnioski o wypłatę szkolnej wyprawki w wysokości 300 zł z programu „Dobry Start”. Weryfikacja wniosków oraz wypłata świadczenia odbywa się automatycznie. W tym roku wypłacono już 4,3 mln świadczeń na łącznie 1,28 mld zł.

Wniosek o świadczenie można złożyć wyłącznie drogą elektroniczną – za pomocą portalu Platformy Usług Elektronicznych (PUE) ZUS, bankowości elektronicznej lub portalu Emp@tia. Środki finansowe z programu są wypłacane wyłącznie na rachunek bankowy.

Najwięcej wniosków wpłynęło za pośrednictwem bankowości elektronicznej (63,2 proc.).   Najwięcej dzieci, na które przyznano i wypłacono świadczenie „Dobry start” uczęszcza do szkół podstawowych (67,7 proc.).

Program „Dobry start” to 300 zł jednorazowego wsparcia dla wszystkich uczniów rozpoczynających rok szkolny. Świadczenie przysługuje bez względu na dochód. ZUS wypłaca świadczenie raz w roku na dziecko uczące się w szkole, aż do ukończenia przez nie 20 lat, lub 24 lat (w przypadku dzieci z niepełnosprawnościami).

Osoba, która złoży wniosek o świadczenie z programu „Dobry Start” znajdzie wszystkie informacje na temat tego wniosku i jego obsługi na portalu PUE ZUS (status obsługi wniosku, szczegółowe informacje o świadczeniu).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej