Ojciec Święty był z Solidarnością – Solidarność jest z Ojcem Świętym

Baner z napisem „Ty nas obudziłeś – my Cię obronimy” i z wizerunkiem św. Jana Pawła II to inicjatywa NSZZ „Solidarność” w odpowiedzi na szkalujące Ojca Świętego materiały i dyskusje pojawiające się w przestrzeni publicznej. Na pobliskim skwerze przy Walach Piastowskich stanęła 21 marca br. wystawa „Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym”. przypominająca nasze spotkania z Ojcem Świętym, wraz z opiami i zdjęciami. To kolejna odpowiedź związku zawodowego „Solidarność” na ataki wymierzone w dobre imię Ojca Świętego.

Związkowcy z NSZZ „Solidarność” wezmą też udział 2 kwietnia br. w uroczystościach i marszach ulicznych dla upamiętnienia osoby Jana Pawła II – Karola Wojtyły. Liczna reprezentacja z Regionu Gdańskiego tego dnia będzie manifestowała swoją cześć dla Ojca Świętego i przywiązanie do jego nauki w Warszawie.

Gdańska wystawa „Ojciec Święty z Solidarnością – Solidarność z Ojcem Świętym” była wcześniej prezentowana w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej w trakcie uroczystości z okazji 40. rocznicy pierwszej pielgrzymki Jana Pawła II do Ojczyzny.  W jej programie była konferencja naukowa „Obudził w nas Solidarność…”. Tym razem Związek zabiera głos w obliczu dyskusji po emisji filmu  i głosów kontestujących dorobek Ojca Świętego i jego dobre imię. W reportażu „Franciszkańska 3” wyemitowanym na antenie TVN24 zasugerowano i zarzucono ks. biskupowi Karolowi Wojtyle, że wiedział o pedofilskich nadużyciach ze strony księży i ukrywał je. Miała to być odpowiedź na pytanie, co i czy wiedział Jan Paweł II o skandalach pedofilskich, podająca trzy takie przypadki z archidiecezji krakowskiej.

– Dla nas, dla ludzi „Solidarności” to jest kolejna odsłona ataku na Ojca Świętego oraz na drogie nam ideały, z których zrodził się związek. Ojciec Święty sam bronić się już nie może. Ale żyje w naszych sercach i my będziemy dawać świadectwo. Stąd i wystawa w Gdańsku, przy naszej siedzibie. Nie pozwolimy na szarganie dobrego imienia Jana Pawła II. On jest dla nas fundamentem, bo NSZZ „Solidarność” rodził się pod krzyżem, a na stoczniowej bramie nr 2 stoczniowcy zawiesili wizerunki Matki Boskiej Częstochowskiej i Ojca Świętego Jana Pawła II. Nieopodal, w 1987 roku, papież modlił się pod pomnikiem Poległych Stoczniowców, w Gdańsku padły słowa, o tym, że Solidarność – to znaczy: jeden i drugi, to brzemię niesione razem, we wspólnocie. Nigdy: jeden przeciw drugiemu – mówił podczas briefingu Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ „Solidarność”.  Otworzył on wystawę wraz z Romanem Kuzimskim, wiceprzewodniczącym ZRG NSZZ „S”.

Komunikat archidiecezji krakowskiej mówi, że w aktach kurii „nie natrafiono na żaden dokument mogący poświadczyć prawdziwość ciężkich zarzutów stawianych obecnie niektórym hierarchom Kościoła w Krakowie”. Według archidiecezji brak takich akt nie jest „ostatecznym werdyktem”, ale ma „z pewnością większą wartość, niż tzw. dowody w postaci fragmentów akt tworzonych na potrzeby zbrodniczego aparatu komunistycznej władzy, znajdujących się w archiwach IPN”.

– Dla nas autorytetami, które mogą się wypowiadać o historii i sytuacji,  w jakiej był Kościół, są historycy z IPN, mający dostęp do źródeł. Nie zaś pseudodziennikarze, bazujący na dokumentach esbeckich. Nie doczekałam się by w mieście Wolności i Solidarności zabrali głos w bulwersującej nas sprawie ataku na Jana Pawła II, jego włodarze ani szefowie ECS. Posłowie, którzy podczas głosowania nad uchwałą w obronie Ojca Świętego wyciągnęli karty do głosowania to judasze naszych czasów – ocenił Piotr Duda.

Przewodniczący Związku przypomniał też przy okazji otwarcia wystawy wydarzenie z 12 czerwca 1987 roku, gdy papież modlił się pod pomnikiem Poległych Stoczniowców.

– Tam stała spora grupa ludzi, którzy odwrócili się do papieża plecami. Tak zachowali się parlamentarzyści PO i Lewicy wyjmując karty do głosowania – dodał Piotr Duda.

Być może doczekamy się jednak jakiejś reakcji magistratu. Tyle, że nie tej oczekiwanej. W Gdańsku obowiązuje tzw. Uchwała Krajobrazowa. Mimo decyzji urzędników z budynku „Solidarności” w 2020 i 2021 roku nie zdjęto związkowych banerów wywieszonych z okazji 40–lecia związku. Miasto nałożyło na NSZZ „Solidarność” karę grzywny za baner upamiętniający wydarzenia historyczne na związkowej siedzibie – niczym na właściciela sklepu lub restauracji. Wszczęto postępowanie administracyjne wobec Związku.

Lider NSZZ „S” zapowiedział też Marsz Papieski, który przejdzie ulicami wielu miast.

– Cała „Solidarność” wychodzi na ulice, nie siedzi w domu. Chcemy wspólnie dać świadectwo i dbać o dobre imię Jana Pawła II – zakończył Duda.

„Solidarność” weźmie udział w Pierwszym Marszu Papieskim 2 kwietnia br. Czytaj więcej…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej