Ogólnopolska konferencja naukowa „Historia szkolnictwa polskiego 1945–1989” – Gdańsk, 12–13 stycznia br.

Na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Gdańskiego 12–13 stycznia 2023 r. odbędzie się ogólnopolska konferencja naukowa „Historia szkolnictwa polskiego 1945–1989”.

Organizatorami wydarzenia są Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Gdańsku, Uniwersytet Gdański oraz Stowarzyszenie Archiwistów Polskich.

Konferencję poprzedzi wernisaż wystawy „Źródła do dziejów historii szkolnictwa polskiego 1945–1989 w zasobach trójmiejskich archiwów i bibliotek” (12 stycznia, godz. 9.15, Wydział Historyczny UG).

Z ramienia IPN Oddział w Gdańsku ekspozycję przygotowali dr Jan Hlebowicz oraz Marcin Morawiec.

Jednym z ważnych elementów wydarzenia będzie przedpremierowy pokaz filmu pt. „W imię najwyższych wartości” zorganizowany dla uczestników konferencji (12 stycznia, godz. 18.15, Wydział Historyczny UG). Wprowadzenie do filmu oraz dyskusję poprowadzi dr Piotr Kurpiewski (UG). Jest to niezwykła historia rodziny Bobów, która podjęła walkę z reżimem od 1952 do 1981 r. o prawo do wolności wychowania i edukacji swoich dzieci. W wypełnionym represjami 1952 r. Danuta i Bartłomiej Boba uznali, że szkoła komunistyczna indoktrynuje dzieci. Postanowili nie posyłać ich do szkoły lecz nauczać je w domu. Wywołało to gwałtowną reakcję „władzy ludowej”. W roku 1955 sąd Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wydał wyrok, na mocy którego pozbawienia państwa Bobów praw rodzicielskich. Dzieci miały trafić do domów dziecka. Wyrok nigdy nie został wykonany, głównie dzięki heroicznej postawie Bartłomieja Boby.

Komitet organizacyjny konferencji: prof. UG dr hab. Arnold Kłonczyński, dr Łukasz Grochowski (SAP), dr Jan Hlebowicz (IPN Gdańsk), Anna Siekierska (UG).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej