Odszedł przyjaciel bł. ks. Jerzego, organizator wart przy grobie patrona „Solidarności”

13 listopada Pan powołał do wieczności śp. Jana Marczaka (lat 85), przyjaciela bł. ks. Jerzego Popiełuszki, organizatora straży przy grobie Ks. Jerzego. Pogrzeb odbył się 19 listopada br. na cmentarzu w Izabelinie na skraju Puszczy Kampinoskiej. Cześć Jego Pamięci!

— Bardzo dobrze rozumiałem się z księdzem Jerzym. Mieliśmy podobne przemyślenia w różnych sprawach. Podobnie myśleliśmy o idei Solidarności — wspominał Jan Marczak, organizator Kościelnej Służby Porządkowej Totus Tuus przy parafii św. Stanisława Kostki na Żoliborzu.

Był on pracownikiem Huty Warszawa. Wcześniej miał też epizod przy odbudowie Gdańska. W 1945 roku Feliks Marczak dostał nakaz pracy na kolei w Gdańsku. Rodzina zamieszkała na ul. Zaroślak, nad Kanałem Raduni. Jan podjął naukę najpierw w Szkole Podstawowej nr 7 na Placu Wałowym, a później w szkole mechaniczno-elektrycznej. W 1951 r. Marczakowie wrócili do stolicy.

W 1980 roku i po wprowadzeniu stanu wojennego brał aktywny udział w strajku w hucie. W 1980 r. wszedł w skład delegacji, która poszukiwała księdza do odprawienia mszy św. na terenie zakładu. 31 sierpnia 1980 r. do Huty Warszawa przybył ks. Popiełuszko. Rozpoczęła się Jego wyjątkowa misja.

Śp. Jan Marczak spoczął na cmentarzu w Izabelinie, nieopodal znanego Cmentarza leśnego w Laskach.

Niezwykła warta przy grobie ks. Jerzego Popiełuszki przy kościele św. Stanisława Kostki na Żoliborzu trwa. Kościelna Służba Porządkowa powstała jeszcze za życia ks. Popiełuszki. Trzeba było chronić ks. Jerzego oraz ludzi, którzy przybywali do kościoła. Służba wytrwale pełniła swoje dyżury także podczas  mszy św. za Ojczyznę. Po śmierci ks. Jerzego charakter służby zmienił się, a warty przy grobie pełnione są już 36 lat. Członkami honorowej straży są m.in. członkowie “Solidarności” z różnych zakątków Polski.

Błogosławiony ks. Jerzy Popiełuszko został w 2014 roku ustanowiony patronem NSZZ „Solidarność”.  Decyzję podjęła Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów z upoważnienia papieża Franciszka.

Fot. Jan Marczak w kościele pw. św. Franciszka z Asyżu Gdańsk-Emaus w 2015 r. (inp.gov.pl)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej