Odszedł Andrzej Rozpłochowski

Odszedł w wieku lat 71 Andrzej Rozpłochowski, człowiek „Solidarności”. Bez niego trudno wyobrazić NSZZ „Solidarność” na Górnym Śląsku.

O śmierci działacza „Solidarności” poinformowali w poniedziałek wieczorem w mediach społecznościowych jego znajomi.

– Ciężko się odbiera takie wiadomości, jak ta o śmierci Andrzeja Rozpłochowskiego. Stoczył ciężką walkę z koronawirusem i niestety dzisiaj ją przegrał. Bez niego trudno sobie wyobrazić „Solidarność” na Śląsku. Bez niego trudno też wyobrazić sobie „Solidarność” w ogóle. Dzielny, prawy człowiek, który miał istotny wpływ na odzyskanie przez Polskę niepodległości – napisał premier Mateusz Morawiecki.

Andrzej Rozpłochowski to przewodniczący komitetu strajkowego w Hucie Katowice w Dąbrowie Górniczej, we wrześniu 1980 roku, który podpisał porozumienie Dąbrowieckie.

Rozpłochowski to był – jak powiedział dr Karol Nawrocki, prezes IPN, „życiorys niezłomnego działacza, przywiązanego do idei wolności”. Inwigilowany, nawet w kręgu najbliższej rodziny, zbuntowany, w końcu wypchnięty z Polski, tak jak dziesiątki tysięcy innych aktywnych związkowców. Część z nich nigdy nie wróciła do kraju.

Przypomnijmy, że Andrzej Rozpłochowski urodził się w 1950 r. w Gdańsku-Oliwie. W latach 1977-1983 był pracownikiem Huty Katowice w Dąbrowie Górniczej jako maszynista lokomotywy. W 1980 r. uczestniczył tam w strajku, a potem został przewodniczącym komitetu strajkowego. Nocą z 29 na 30 sierpnia 1980 r. został wybrany na przewodniczącego nowego komitetu strajkowego. Poprzedni został rozwiązany pod naciskiem hutników.11 września 1980 r. podpisał w imieniu protestujących ze stroną rządową Porozumienie Katowickie. To właśnie w Dąbrowie Górniczej wynegocjowano postulat, że Porozumienia Gdańskie obowiązują na terenie całego kraju. Porozumienie Katowickie umożliwiło tworzenie w całej Polsce niezależnego ruchu związkowego.

Był m.in. pomysłodawcą usunięcia struktur PZPR z zakładów pracy. Władze PRL zaliczyły go do tzw. ekstremy. Po wprowadzeniu stanu wojennego Rozpłochowski był internowany w Zabrzu-Zaborzu, Grodkowie i Uhercach. Został oskarżony o „próbę obalenia siłą ustroju PRL”, był przetrzymywany w Areszcie Śledczym Warszawa-Mokotów, zwolniony na mocy amnestii w lipcu 1984 r. Zaangażował się w powstającą Polską Partię Niepodległościową.

Od 1988 r. przebywał na emigracji w Stanach Zjednoczonych, angażował się w działalność organizacji polonijnych, próbował prowadzić własny biznes. W 2010 r. wrócił do Polski. 13 grudnia 2010 r. prezydent Bronisław Komorowski odznaczył Rozpłochowskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Zrezygnował z odznaczenia w 2012 r. w proteście przeciwko niesprawiedliwym wyrokom dla autorów stanu wojennego. Andrzej Rozpłochowski, wyróżniony kilka miesięcy temu tytułem Człowieka Roku 2020 „Tygodnika Solidarność”.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej