Obchody 52 rocznicy Grudnia ’70 w Gdańsku i Gdyni oraz hołd ofiarom wprowadzonego 41 lat temu stanu wojennego

Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” informuje, że w wyniku dotychczasowych działań i formalnych ustaleń w sprawie przygotowań do obchodów 52 rocznicy Grudnia ’70 oraz złożenia hołdu ofiarom wprowadzonego 41 temu stanu wojennego, ramowy porządek uroczystości w Trójmieście przedstawia się następująco:

16 grudnia 2022 r. (piątek) – organizator: Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

• godz. 10.00Gdańsk, pomnik Poległych Stoczniowców: zapalenie zniczy, złożenie wieńców i kwiatów przez czynnych i emerytowanych pracowników Stoczni Gdańsk SA (współorganizator: NSZZ „S” Stoczni Gdańskiej).
  • godz. 14.30 Gdańsk Przymorze, złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, następnie ok. godz. 15.00 –Gdańsk Wrzeszcz, złożenie wiązanek kwiatów pod pomnikiem Anny Walentynowicz (współorganizator: Stowarzyszenie „Godność”).
  • godz. 16.00 Gdańsk, pomnik Poległych Stoczniowców: Apel Poległych; Modlitwa; Złożenie wieńców i wiązanek kwiatów; Przemarsz do bazyliki pw. św. Brygidy w Gdańsku.
  • godz. 17.30 Gdańsk, uroczysta Msza Święta w bazylice pw. św. Brygidy.

17 grudnia 2022 r. (sobota):

• godz. 6.00 Gdynia Stocznia, pomnik Ofiar Grudnia 1970: Apel Poległych; Modlitwa; Wystąpienia; Składanie wieńców i kwiatów.
  • godz. 15.45 Gdynia, program muzyczny w wykonaniu uczniów SP 40 w Gdyni pt. 52 lata temu. W hołdzie ofiarom i bohaterom; uroczysta Msza Święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa; przemarsz pod pomnik Ofiar Grudnia 1970 przy Urzędzie Miasta Gdynia: Apel Poległych i salwa honorowa; Modlitwa; Wystąpienia; Złożenie wieńców i kwiatów.

Inne planowane uroczystości w Regionie Gdańskim

• 13 grudnia – Gdańsk, godz. 12.00. Plac Solidarności. Złożenie kwiatów i zapalenie zniczy pod tablicą upamiętniająca Ofiary Stanu Wojennego na Wybrzeżu: Antoniego Browarczyka, Piotra Sadowskiego, Wacława Kamińskiego, Jana Samsonowicza. (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).
  • 13 grudnia – Gdynia, godz. 18.00: Msza św. w kościele oo. Redemptorystów przy ul. Portowej w Gdyni w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego, program słowno-muzyczny w wykonaniu młodzieży z II LO w Gdyni. Po nim nastąpiprzejście pod pomnik Ofiar Komunizmu przy ul. Pułaskiego, złożenie kwiatów (org.: Zarząd Regionu Gdańskiego – Oddział NSZZ „Solidarność” w Gdyni i Urząd Miasta w Gdyni).
  • 16 grudnia – Gdańsk, godz. 16.45: zapalenie zniczy pod tablicą pamiątkową na budynku b. KW PZPR, o godz. 17.00 pod pomnikiem upamiętniającym Antoniego Browarczyka (org. Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „S”).

Uwagi:

1. Katalog uroczystości i imprez nie jest zamknięty. Aktualne informacje są zamieszczane w kolejnych komunikatach, a także m.in. na stronie internetowej Zarządu Regionu Gdańskiego: www.solidarnosc.gda.pl Instytutu Pamięci Narodowej – Oddział w Gdańsku: www.ipn.gov.pl

2. Delegacje składające wieńce (kwiaty, znicze) pod pomnikami prosimy o zabranie wizytówek – do przekazania prowadzącemu w celu odczytania, kto składa.

3. Przedstawicieli mediów prosimy o wsparcie w upowszechnieniu informacji na ten temat. W sprawie szczegółów organizacyjnych prosimy o kontakt z kierownikiem Działu Informacji Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” Małgorzatą Kuźmą, tel. 501 121 096; kierownikiem Oddziału NSZZ „S” w Gdyni Aleksanderem Kozickim, tel. 515 240 490; rzecznikiem prasowym IPN Marcinem Węglińskim, tel. 538 812 228; prezesem Stowarzyszenia „Godność” Czesławem Nowakiem, tel. 603 937 359.

Opr.: Wojciech Książek – Prezydium Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „S”

Tel. 58 308 44 22; e-mail: wojciech.ksiazek@solidarnosc.gda.pl

[dkpdf-button]
Strona korzysta