Obchody 40-lecia „Solidarności” w Dębogórzu

2 września 2020 r. Komisja Oddziałowa NSZZ „Solidarność” w PERN SA Bazie Paliw nr 21 w Dębogórzu obchodziła 40-lecie Związku.

Uroczysty obiad uświetnili zaproszeni goście: Krzysztof Dośla, przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego „S” oraz Jacek Rybicki, dyrektor biura ZRG, poseł na sejm trzeciej kadencji oraz były przewodniczący Regionu. Komisję Międzyzakładową reprezentowali przewodniczący Arkadiusz Karaszewski i wiceprzewodniczący Kazimierz Wierzbicki. Obecni byli także Aleksander Kozicki, kierownik Oddziału ZRG w Gdyni oraz kolega z Bazy Gdańsk – Maciej Dziubich. Zaproszenie przyjął również Michał Drzazga – kierownik Bazy Dębogórze, przedstawiciel pracowników do Rady Nadzorczej PERN. Po przywitaniu gości przez przewodniczącego Komisji Oddziałowej Stanisława Butowskiego głos zabrali Krzysztof Dośla a następnie Arkadiusz Karaszewski oraz Michał Drzazga. Po obiedzie zostało wykonane wspólne zdjęcie, wzniesiono toast symboliczną lampką szampana i odśpiewano gromkie sto lat dla „Solidarności”. Zostały wręczone dyplomy i wyróżnienia dla zasłużonych członków Związku oraz okolicznościowe znaczki z okazji 40-lecia. Rozdane zostały również dwustuzłotowe bony, wydane przez NSZZ „Solidarność. W trakcie spotkania poruszano także aktualne problemy i sukcesy Związku. Pożegnaliśmy się w miłej atmosferze, życząc Związkowi kolejnych Jubileuszy.

W sobotę 5 września 2020 r. w parafii św. Antoniego Padewskiego w Kosakowie została odprawiona msza święta w intencji Ojczyzny oraz wszystkich pracowników, którzy kiedykolwiek pracowali w Bazie Paliw Dębogórze z okazji 40-lecia NSZZ „Solidarność”. Kościół został udekorowany flagami narodowymi oraz flagami Solidarności. Ksiądz Jan Grzelak, po głównej intencji, wspomniał również o zmarłym w tym roku naszym koledze Dariuszu Dawidowskim. Przedstawiciele Komisji Oddziałowej złożyli dary ołtarza, wśród których znalazło się wotum – ofiarowane za 40 lat działalności Związku w Bazie Paliw Dębogórze.

Na zakończenie mszy głos w imieniu organizacji Związkowej zabrał dr Aleksander Kozicki, kierownik gdyńskiego oddziału NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego oraz radny Sejmiku Województwa Pomorskiego. Po słowach do zgromadzonych na mszy świętej wręczył ks. Janowi Grzelakowi, proboszczowi parafii, podziękowanie za wspieranie działalności Związku na terenie Bazy Paliw Dębogórze. Na zakończenie została uroczyście odśpiewana pieśń „Boże, coś Polskę”.

Po zakończeniu mszy świętej przed kościołem zostały rozdane kserokopie 21 Gdańskich postulatów z sierpnia 1980 r. na rewersie logo 40-lecia „Solidarności”.

Zbigniew Hańckowiak

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej