Nie zostawimy sprawy emerytur stażowych

Portal Money.pl przypomina o związkowym projekcie ws. emerytur stażowych, który od dawna leży w Sejmie, a „jednak do dzisiaj niewiele się w tej sprawie zadziało”.

– Szanuję postulat i pewnie któregoś dnia będzie zrealizowany, ale trzeba chyba trochę zaczekać, gdyż w tym momencie nas na to nie stać – powiedział, jak relacjonuje portal, prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński na sobotnim spotkaniu z mieszkańcami w Nowym Sączu.

Zapytany o to przez Money.pl rzecznika Związku odpowiedział, że sprawy nigdy nie odpuścimy. – PiS zaakceptowało ten punkt umowy z prezydentem Andrzejem Dudą i do tej pory z tej obietnicy się nie wywiązało. A my nie odpuścimy i za każdym razem będziemy o tym przypominać – powiedział nie po raz pierwszy Marek Lewandowski. Dodał również, że jeżeli prace nie będą kontynuowane, „to w świat pójdzie informacja, że PiS się nie wywiązuje z obietnic”.

Odnosząc się do kosztów pamiętać należy także o tym, że emeryturę stażową będzie można uzyskać dopiero po uzbieraniu minimalnego kapitału początkowego. Po drugie ma ona być wyborem, a nie przymusem. To oznacza, że część osób i tak będzie dalej pracować, aby uzyskać docelowo wyższą kwotę.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej