Nie można różnicować pracowników opieki zdrowotnej w czasie pandemii

Rada Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia przyjęła stanowisko domagające się od rządu wyrównania dysproporcji w wysokości wypłacanych zasiłków chorobowych pracownikom, którzy zachorowali lub byli na przymusowej kwarantannie w związku z COVID – 19.

W dniach 23-24 mają 2020 roku przedstawiciele Rady Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia uczestniczyli w 96 Pielgrzymce Służby Zdrowia na Jasną Górę. Wydarzenie z racji panująej pandemii miało ograniczoną liczbę uczestników; nie zabrakło wzruszających spotkań i podziękowań dla wszystkich zatrudnionych w polskiej służbie zdrowia za poświęcenie w walce z koronawirusem.

23 mają br. w Częstochowie obradowała też Rada Sekretariatu. Oceniono aktualną sytuację w strukturach naszej branży, zwłaszcza wobec trwającej od marca br. pandemii koronawirusa.

Rada przyjęła stanowisko domagające się wyrównania dysproporcji w wysokości wypłacanych zasiłków chorobowych pracownikom,którzy zachorowali lub byli na przymusowej kwarantannie w związku z COVID – 19. Stanowisko zostanie przesłane do premiera Mateusza Morawieckiego oraz do ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej