Nasz Patron Ksiądz Jerzy

Świadkowie wiary chrześcijańskiej, którzy żyli w ostatnim stuleciu zarówno na Wschodzie jak i na Zachodzie, potrafili zrealizować w swoim życiu Ewangelię mimo wrogości i prześladowań, często aż po najwyższą próbę przelania krwi. Świadkowie, szczególnie ci, którzy ponieśli męczeństwo, są wielkim, wymownym znakiem, który mamy podziwiać i naśladować. Potwierdzają oni żywotność Kościoła; jawią się jako światło dla Kościoła i dla ludzkości, ponieważ pozwolili zajaśnieć w ciemnościach światłu Chrystusa (Jan Paweł II, Ecclesia in Europa).

14 września 1947 roku w Okopach na Podlasiu urodził się ksiądz Jerzy Popiełuszko, kapelan „Solidarności”, obrońca praw człowieka, zamordowany przez funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa, błogosławiony męczennik Kościoła katolickiego.

– Pierwsze wskazówki i pierwsze seminarium to on miał w domu – mówiła o   bł. ks. Jerzym Popiełuszce jego matka Marianna.

Od zawsze w domu w Okopach na Podlasiu, w którym wychował się ks. Popiełuszko, stała kapliczka. Przed nią gromadziła się rodzina na modlitwę. W niedzielę jechali całą rodziną furmanką do kościoła.

W pobliskiej Suchowoli ukończył szkołę podstawową oraz liceum. W 1965 r. wstąpił do Seminarium Duchownego w Warszawie.

W latach 1966-1968 ksiądz Jerzy, jak niemal wszyscy klerycy, odbył przymusową służbę wojskową w jednostce wojskowej w Bartoszycach.

Po zasadniczej służbie wojskowej przyszły ksiądz dokończył studia i w maju 1972 roku otrzymał święcenia. Był wikarym najpierw w parafii Świętej Trójcy w Ząbkach, potem w parafii Matki Bożej Królowej Polski w Aninie. W 1978 roku posługiwał w kościele pw. św. Anny w Warszawie.

W maju 1980 roku trafił do parafii św. Stanisława Kostki na Żoliborzu. To stamtąd pojechał, by odprawić mszę św. w Hucie Warszawa.

– Szedłem z ogromną tremą. Co zastanę? Jak mnie przyjmą? Czy będzie gdzie odprawiać? Kto będzie czytał teksty, śpiewał? – wspominał.

Na księdza czekał tłum ludzi i wzniesiony przez hutników ołtarz. W następnych miesiącach wspierał hutników oraz studentów i pracowników Wyższej Oficerskiej Szkoły Pożarnictwa.

Po 13 grudnia 1981 r. zaangażował się w pomoc internowanym w Białołęce. Jego kazania wygłaszane podczas mszy za ojczyznę, odprawianych każdej ostatniej niedzieli miesiąca w warszawskim kościele św. Stanisława Kostki były źródłem nadziei.

Ksiądz Jerzy Popiełuszko gdyby żył 14 września skończyłby 73 lata. Gdzie by mieszkał, do jakich słów by się uciekł?

W nocy 19 października 1984 r. ksiądz Jerzy został uprowadzony przez oficerów Departamentu IV MSW i brutalnie zamordowany. Po kilkunastu dniach, 30 października odnaleziono jego ciało w Wiśle. Mordercami byli funkcjonariusze aparatu bezpieczeństwa PRL Grzegorz Piotrowski, Leszek Pękala, Waldemar Chmielewski. Dowodził nimi płk Adam Pietruszka.

– Kamulki do nóżek – rozkazał dwóm podwładnym kapitan Służby Bezpieczeństwa na tamie we Włocławku. Po kilku minutach związane ciało w sutannie uderzyło o lutro wody. Wisła przejęła księdza Jerzego. Kończył swe życie kapłan męczennik, opiekun i duchowy przewodnik robotników. Oprawcy przed zrzuceniem księdza nie sprawdzili, czy on jeszcze żyje.

Grób księdza Jerzego znajduje się przy kościele św. Stanisława Kostki. 6 czerwca 2010 r. w Warszawie odbyła się beatyfikacja ks. Popiełuszki.

Dekret Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów ustanawiający bł. ks. Jerzego Popiełuszkę patronem Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”:

Członkowie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” w sposób szczególny czczą błogosławionego Jerzego Popiełuszkę, kapłana i męczennika, który czyniąc sprawiedliwość i broniąc tych, którzy cierpią prześladowanie nauczał aby zło dobrem zwyciężać.

Jego Ekscelencja ksiądz Stanisław Gądecki, arcybiskup poznański i przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski podejmując prośby członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” słusznie zaakceptował wybór błogosławionego Jerzego Popiełuszki, kapłana i męczennika, na ich patrona przed Bogiem. Następnie arcybiskup Stanisław Gądecki zwrócił się z pismem z dnia 22 kwietnia 2014 roku do Stolicy Apostolskiej, w którym usilnie prosił, aby wybór ten został potwierdzony zgodnie z normami dotyczącymi ustanawiania patronów.

Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów na mocy uprawnień udzielonych jej przez Ojca Świętego Franciszka biorąc pod uwagę, że wybór i zgoda jest przygotowana zgodnie z prawem przychyla się do próśb i uznaje błogosławionego Jerzego Popiełuszkę, kapłana i męczennika Patronem przed Bogiem członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”.

Watykan, Kongregacja Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, dnia 25 sierpnia 2014 roku

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej