Narodowy Holding Spożywczy coraz bliżej
Wkrótce sfinalizowane ma zostać utworzenie Narodowego Holdingu Spożywczego. – Chodzi
przede wszystkim o zbudowanie przewagi konkurencyjnej na krajowym rynku rolno-spożywczym
– tłumaczy Zbigniew Sikorski, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego
NSZZ „Solidarność” i jednocześnie przypomina, że branża spożywcza została sprywatyzowana na poziomie około 80-95 proc.
– W skład holdingu mają wejść zakłady pracy, które dotychczasowym działaniem pokazały, że potrafią gospodarzyć i mają bardzo dobre wyniki. Całej grupie będzie łatwiej funkcjonować, występować o kredyty, pożyczki i być dobrą konkurencją nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym.
Według planów Narodowy Holding Spożywczy ma zatrudniać początkowo ponad 4 tysiące osób.
– Jako strona społeczna jesteśmy już dogadani z przedstawicielami strony rządowej w sprawie podpisania porozumienia dotyczącego zabezpieczenia praw i interesów pracowniczych oraz praw i wolności organizacji związkowych – informuje Zbigniew Sikorski.