Napięcie w energetyce

Podział TAURON-u oznacza likwidację – dlatego będziemy walczyć. We wszystkich zakładach należących do energetycznej Grupy TAURON trwają spory zbiorowe. „Solidarność” w zeszłym miesiącu zażądała od premiera rozmów, grożąc protestami. Apel pozostał bez odpowiedzi. Kierunek wytycza tzw. Zielony Ład i porozumienia paryskie.

Odbyły się dwa spotkania przedstawicieli „Solidarności” w Grupie TAURON z Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „S” i szefem Sekretariatu Górnictwa i Energetyki oraz z liderami regionów, na terenie których znajdują się firmy wchodzące w skład Grupy TAURON.

Jarosław Grzesik, szef Sekretariatu Górnictwa i Energetyki NSZZ „S” zrelacjonował ostatnie spotkanie zespołu ds. branży energetycznej, na którym strona rządowa nie przedstawiła żadnych dokumentów.

– Pokazali nam dwadzieścia parę slajdów prezentacji. Żadnych dokumentów, decyzji. Żadnych terminów, konkretów. Żadnej konkretnej strategii – mówił Jarosław Grzesik i dodał, że nie było tam myślenia o transformacji, modernizacji, ewolucyjnych zmianach, czy strategii rozwojowej.

– W dłuższej perspektywie to działania likwidacyjne – podsumował.

Po spotkaniu w ubiegłym miesiącu związkowcy skierowali pisma do rządu i właściwych ministrów. Podobne pismo wysłał również przewodniczący Komisji Krajowej Piotr Duda. Niestety, bez konkretnego odzewu. Po wysłuchaniu relacji poszczególnych liderów, szef Solidarności” Piotr Duda wyraził oczekiwanie podjęcia konkretnych działań, które Komisja Krajowa będzie wspierać.

Ponadto w imieniu reprezentatywnych organizacji związkowych zażądali od nowopowołanego prezesa TPE pilnego spotkania. Tymczasem w spółkach Grupy trwają spory zbiorowe, które wchodzą w kolejną fazę. Zdaniem Piotra Dudy zachowania rządu i poszczególnych prezesów spółek wpisują się w szerszy kontekst.

– Możemy zapomnieć o porozumieniu paryskim, o sprawiedliwej transformacji. Nie będzie żadnego „zielonego węgla” i nowoczesnych bezemisyjnych technologii opartych na węglu. Możemy to wszystko między bajki włożyć – stwierdził Piotr Duda. W jego opinii to również zagrozi bezpośrednio bezpieczeństwu energetycznemu Polski.

Tymczasem zadaliśmy Ministrowi Aktywów Państwowych oraz Ministrowi Klimatu i Środowiska kilka pytań o przyszłość krajowej energetyki, o import surowców i plany z nią związane, m.in. czy polska energetyka podoła ogromnemu wysiłkowi, potrzebnemu do zaangażowania się w planowane inwestycje i udźwignie ciężar utrzymania w ruchu polskiej gospodarki, skoro czeka ją proces transformacji i wprowadzania „Zielonego Ładu”? Czy droga zielonej energetyki rozproszonej i odnawialnych źródeł energii jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na energię elektryczną i cieplną? Czy grozi nam deficyt mocy energetycznej? Co dalej z miejscami pracy w Energetyce? Czy są zagrożone w związku z planami zmian i tzw. transformacją energetyczną? Jaka jest perspektywa przed gazem (w ubiegłym roku paliwo to dostarczyło w Polsce ok. 9 proc. energii, wpływ na to miało uruchomienie największego bloku parowo-gazowego w Polsce o mocy ponad 600 MW w Płocku) i czy surowiec może pochodzić z Gazociągu Polska–Litwa, czy raczej z gazociągu jamalskiego, podobnie jak ropa z Uralu?

Czy resorty są świadome napięć (nomen omen) wśród pracowników sektora energetycznego co do miejsc pracy oraz bezpieczeństwa energetycznego kraju, czy w transformacji branży górniczej i energetycznej, w polityce właścicielskiej Energetyki Polskiej, w tym w obszarze polityki zarządzania spółkami dystrybucji i obrotu wchodzącymi w skład koncernów energetycznych Enea, Energa, Tauron, PGE a jeśli tak jakie formy dialogu ze związkami zawodowymi  w tym z NSZZ „S” zaproponuje?

A co z paktem społecznym w energetyce i górnictwie? Prowadzony jest roboczy dialog z Komisją Europejską, w tym z Dyrekcją Generalną  ds. konkurencji. Trwają prace nad skompletowaniem dokumentów niezbędnych do notyfikacji przez Komisję programu pomocowego i przygotowanie do wniosku notyfikacyjnego (chodzi o uniknięcie zarzutu o niedozwoloną pomoc publiczną).

Artur S. Górski

Zdjęcie: mat. prasowe Tauronu

[dkpdf-button]
Strona korzysta