Mimo pandemii w regionie chcą zatrudniać nowe osoby

Na Pomorzu rośnie przewaga firm, które chcą zwiększać zatrudnienie, nad tymi, które planują redukcję etatów. Tak wynika z raportu dotyczącego planów zatrudnienia w drugim kwartale roku, opracowanego przez ManpowerGroup.

A co z liczbą wakatów?

Które branże chcą zatrudniać i jak Pomorskie pod tym względem wypada na tle reszty kraju? Między innymi o tym mówił w audycji „Głos pracownika” Piotr Skierkowski, ekspert rynku pracy z ManpowerGroup.

– Prognoza zatrudnienia na drugi kwartał 2021 jest pozytywna, zwłaszcza biorąc pod uwagę trudną rzeczywistość, w której przyszło nam żyć. Wynosi plus sześć procent – powiedział Piotr Skierkowski. – Dziesięć procent pracodawców planuje zatrudnianie nowych pracowników. Raptem trzy procent planuje zwolnienia. 83 procent nie przewiduje zmian. Z kolei cztery procent pracodawców nie ma jeszcze sprecyzowanych decyzji w tym zakresie.

Poruszony został również temat pracy zdalnej. Coraz częściej zdarza się, że zatrudniony wyjeżdża i z firmą łączy się z zupełnie innego miejsca w Polsce, czy za granicą. Czy na takie świadczenie pracy musi zgodzić się pracodawca? Na ten temat mówiła Agnieszka Dobrodziej z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Gdańsku.

– Zgodnie ze wszystkimi przepisami pracę zdalną zleca pracodawca. To nie jest tak, że on wnioskuje czy zabiega. Po prostu, z uwagi na potrzebę pracodawcy wynika możliwość zlecenia takiej pracy. Przepisy nie regulują miejsca jej wykonywania. Tu liczy się tylko kwestia techniczna. Inaczej jest z telepracą, która musi być wykonywana z domu pracownika – wyjaśniała Dobrodziej.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej