Magistrat gdański blokuje wystawę IPN

W tym roku minie 40 lat od powstania Solidarności – pierwszej w krajach komunistycznych, niezależnej od władz, legalnej organizacji związkowej, która mimo próby jej zdławienia w okresie stanu wojennego w grudniu 1981 r. prowadziła do przemian 1989 roku –obalenia komunizmu i końca systemu jałtańskiego.

Instytut Pamięci Narodowej z tej okazji organizuje ekspozycję „TU rodziła się Solidarność”, która ma na celu ukazanie „ogólnopolskich masowych strajków z lipca, sierpnia i września 1980 r.” i składa się z części ogólnopolskiej, części regionalnych oraz lokalnych, ukazujących powstawanie „Solidarności” w całym kraju. Obecnie otwierana jest w wielu miejscowościach w Polsce; trasy wszystkich wystaw pod hasłem „Biało-czerwony szlak: TU rodziła się Solidarność” zbiegną się 28 sierpnia w Warszawie.

Jak dowiadujemy się od Jana Hlebowicza, asystenta prasowego IPN w Gdańsku, instytucja ta zwróciła się do Biura Prezydenta ds. Kultury Miasta Gdańsk o zgodę na postawienie najnowszej wystawy IPN „TU rodziła się »Solidarność«” na Placu Solidarności w Gdańsku.

W odpowiedzi IPN otrzymał maila od Marcina Stąporka, inspektora Biura Prezydenta ds. Kultury. Cytujemy go in extenso:

Po przeanalizowaniu różnych czynników Biuro Prezydenta ds. Kultury opiniuje negatywnie zamiar ekspozycji wystawy planszowej w przestrzeni Placu Solidarności. Uważamy, że ta symboliczna przestrzeń stanowi zamkniętą całość z konkretnym przekazem dla odbiorców i nie powinno się tego zakłócać dodatkowymi elementami. Prosimy też, by w przyszłości zrezygnowali Państwo z projektowania kolejnych wystaw w tym właśnie miejscu.

Ekspozycja ma na celu ukazanie ogólnopolskich masowych strajków z lipca, sierpnia i września 1980 r. Składa się z części ogólnopolskiej, części regionalnych oraz lokalnych, ukazujących powstawanie Solidarności w niemal każdym zakątku naszego kraju.

Opisuje m.in. działalność Wolnych Związków Zawodowych Wybrzeża, przedstawia genezę powstania ruchu Solidarności, wyjaśnia okoliczności stworzenia 21 postulatów Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz budowy pomnika Poległych Stoczniowców 1970. Teksty na panelach wystawowych są prezentowane w języku polskim i angielskim.

Na terenie województwa pomorskiego pierwsza prezentacja wystawy odbyła się w Tczewie. Kolejne wernisaże będą miały miejsce 21 lipca w Lęborku oraz 14 sierpnia w Gdyni i Gdańsku. W żadnym z tych ośrodków (Tczew, Lębork, Gdynia) IPN nie napotkał jakichkolwiek przeszkód ze strony lokalnych władz. Niestety, prezentacja ekspozycji w ostatnim z wymienionych miast (Gdańsk) stanęła obecnie pod znakiem zapytania.

Należy podkreślić, że w przeszłości IPN Gdańsk wielokrotnie udostępniał mieszkańcom Pomorza i turystom wystawy na Placu Solidarności. Tym bardziej, ze zdumieniem przyjęliśmy informację, że ekspozycje Instytutu stały się „dodatkowymi elementami zakłócającymi przestrzeń”. Niestety w ten sposób władze Gdańska uniemożliwiają realizację statutowych działań IPN.

Więcej na stronie IPN…>>

Wystawa dostępna jest tutaj…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta