Książka „Jak działała Stocznia Gdańska” do pobrania za darmo

Wydana właśnie książka „Jak działała Stocznia Gdańska” stanowi wypełnienie luki w literaturze przedmiotu. Jest ilustracją niezwykle bogatej i różnorodnej produkcji tego wyjątkowego zakładu produkcyjnego.

Dzięki niej czytelnicy mogą poznać proces budowy statku, ale też powstające w efekcie więzi między pracownikami w stoczniowym zakładzie. – To miejsce, gdzie zaczął się demontaż imperium zła – powiedział w historycznej Sali BHP, gdzie odbywała się premiera, sekretarz stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego i generalny konserwator zabytków Jarosław Sellin.

– „Jak działała Stocznia Gdańska” to przede wszystkim znakomita i treściwa opowieść o przemysłowej spuściźnie, ponieważ na nią jednoznacznie został położony nacisk. To czyni tę książkę z całą pewnością pionierską – zwrócił z kolei uwagę Mateusz Smolana, dyrektor Instytutu Dziedzictwa Solidarności.

Książka jest już dostępna w formie darmowego e-booka. Można ją pobrać TUTAJ…>>

Wydawcy publikacji to Instytut Dziedzictwa Solidarności oraz Narodowy Instytut Dziedzictwa. Autorami są Andrzej Trzeciak oraz Andrzej Nawrocki.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej