Koronawirus: żółta strefa w całym kraju

Od jutra, czyli od soboty, 10 października strefa żółta obejmie obszar całego kraju. W województwie pomorskim w strefie czerwonej znalazły się powiaty: powiaty słupski, pucki, kartuski, kościerski, nowodworski, miasto Sopot

Przypominamy, jakie są różnice dotyczące obostrzeń sanitarnych dotyczących stref czerwonej i żółtej. I tak:

• Przy organizacji kongresów i targów w strefie czerwonej jest całkowity zakaz, w żółtej – 1 osoba na 4 m kw.
  • Wydarzenia sportowe, kulturalne: czerwona – bez publiczności, żółta – 25 proc. miejsc na widowni, na otwartej przestrzeni w strefie czerwonej zakaz, w żółtej limit 100 osób.
  • Gastronomia: strefa czerwona – 1 osoba na 4 m kw. Prowadzenie działalności możliwe od 6.00–22.00. Ograniczenia w zakresie godzin nie stosuje się do realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu. Strefa żółta – 1 osoba na 4 m kw.
  • Kina: 25 proc. publiczności w obu strefach.
  • Kościoły: obowiązek maseczek, strefa czerwona – 50 proc. obłożenia budynku (kościoła) lub innego obiektu kultu religijnego.
  • Wesela, uroczystości rodzinne: strefa czerwona – 50 osób, z wyjątkiem obsługi, żółta – 75 osób, z wyjątkiem obsługi.
  • Transport w strefie czerwonej: 50 proc. liczby miejsc siedzących albo 30 proc liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących określonych w dokumentacji technicznej lub dokumentacji techniczno-ruchowej dla danego typu środka transportu albo pojazdu przy jednoczesnym pozostawieniu w środku transportu albo pojeździe co najmniej 50 proc. miejsc siedzących niezajętych – przewozy lokalne w ramach obszaru czerwonego.
  • Maseczki: strefa czerwona – wszędzie maski w przestrzeni publicznej, żółta – wszędzie maski w przestrzeni publicznej. Obecnie jest obowiązek noszenia masek:
  1. w środkach publicznego transportu zbiorowego,
  2. w miejscach ogólnodostępnych – chyba, że będzie zachowana odległość 1,5 m,
  3. w zakładach pracy oraz w budynkach użyteczności publicznej,
  4. w obiektach handlowych lub usługowych,
  5. w trakcie sprawowania kultu religijnego, w tym czynności lub obrzędów religijnych, w budynku użyteczności publicznej przeznaczonym na potrzeby kultu religijnego oraz na cmentarzu.

Wyłączenie z obowiązku np. ze względu na stan zdrowia.

Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny informuje, że na dzień 8 października zakażenie SARS-CoV-2 zostało stwierdzone u 313 osób z terenu województwa pomorskiego.

Zobacz też Raport z dnia 8 października 2020 roku na temat Sars-CoV-2 w województwie pomorskim…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej