Koronawirus na Pomorzu. Jak dziś wygląda sytuacja?

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku poinformowała dziś (środa) o 548 nowych przypadkach zakażeń.

Najwięcej ze zdiagnozowanych osób jest z Gdańska (127), Gdyni (51) oraz powiatów starogardzkiego (49), kartuskiego (40), wejherowskiego (31) i ze Słupska. We wszystkich pozostałych pomorskich powiatach oraz Sopocie (miasto na prawach powiatu) wykrytych zostało poniżej 30 przypadków. Zmarło kolejnych siedem osób (a łącznie od początku epidemii już prawie dwieście).

Sanepid zwraca również uwagę na ogniska koronawirusa, wśród których szczególna uwagę – ze względu na liczbę zakażeń – zwracają te związane ze domami pomocy społecznej (w Gdyni oraz powiatach wejherowskim, kartuskim i bytowskim), szpitalami (w Trójmieście oraz powiatach kościerskim, tczewskim, kartuskim i gdańskim), szkołami i kościołami (w Słupsku i powiecie słupskim) oraz wycieczką (w tym samym powiecie).

– Państwowi powiatowi inspektorzy nadzorują ponadto ogniska rodzinne, w których występują zakażenia wirusem Sars-CoV-2 we wszystkich powiatach województwa pomorskiego – informuje Sanepid.

Policjanci na Pomorzu interweniowali w związku z koronawirusem już dziesiątki razy i nakładali mandaty za brak maseczek lub kierowali sprawy do sądów (jeśli ktoś odmawiał przyjęcia kary) albo – gdy maseczka nie zakrywała ust oraz nosa – upominali.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej