Koronawirus: pierwsze postojowe na kontach przedsiębiorców już dziś

Blisko 7 tysięcy pomorskich przedsiębiorców 15 kwietnia otrzyma z ZUS przelew ze świadczeniem postojowym – informuje Krzysztof Cieszyński, rzecznik prasowy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych na Pomorzu. – Łącznie odziały ZUS w Gdańsku i Słupsku przekażą kwotę ponad 13,8 mln złotych.

Na początku kwietnia w życie weszły przepisy tzw. tarczy antykryzysowej. Przewidują one, że przedsiębiorcy mogą złożyć wniosek o zwolnienie ze składek, odroczenie terminu ich zapłaty lub rozłożenie należności na raty bez opłaty prolongacyjnej, a także o świadczenie postojowe.

Świadczenie postojowe dla samozatrudnionych co do zasady wynosi 2080 zł i jest nieoskładkowane oraz nieopodatkowane. Rozliczający się w formie karty podatkowej, którzy korzystają ze zwolnienia z podatku VAT,  otrzymają świadczenie postojowe w wysokości 1300 zł.

Warunkiem uzyskania świadczenia jest, aby przychód w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku nie przekroczył 300 proc. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia z poprzedniego kwartału obowiązującego na dzień złożenia wniosku. Poza tym rozpoczęcie działalności musi nastąpić przed 1 lutego br., a przychód w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku musi spaść o co najmniej 15 proc. w stosunku do miesiąca poprzedniego.

Wnioski do ZUS można składać elektronicznie lub papierowo.

Zakład Ubezpieczeń Społecznych uruchomił specjalny system do automatycznej obsługi dokumentów, który ułatwia weryfikację składanych wniosków i zachęca do składania wniosków za pomocą Platformy Usług Elektronicznych (PUE), co zdecydowanie przyspiesza ich obsługę. Ponad 80 proc. złożonych tą drogą dokumentów zostało rozpatrzonych automatycznie.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej