Katarzyna Zimmer-Drabczyk: związkowi eksperci pracują nad tarczą antykryzysową

Eksperci Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” od pojawienia się projektów tzw. tarczy antykryzysowej analizują poszczególne jej zapisy z punktu widzenia pracowników. O tym, jak przebiega praca związkowego zespołu ekspertów rozmawiamy z Katarzyną Zimmer-Drabczyk, kierownikiem Działu Eksperckiego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”

– Jak zorganizowana jest praca nad opiniami dotyczącymi poszczególnych rozwiązań tarczy antykryzysowej?

– Planujemy, że na stronie Komisji Krajowej codziennie ukazywać się będą opinie dotyczące zapisów nowych regulacji. Jest to praca zespołowa związkowych ekspertów. Każdy z pracowników dostał część ustawy do opracowania. Nasza praca zaczęła się od wydania opinii do projektu ustawy tzw COVID-19, która stała się podstawa Decyzji Prezydium. Udało się przekonać stronę rządową do wpisania obligatoryjnych porozumień ze związkami zawodowymi i innych zmian, o których przeczytać będzie można w naszych komentarzach. Nowe przepisy zaczęliśmy analizować jeszcze zanim przyjął je Sejm, później musieliśmy wprowadzić pewne zmiany. Zespół pracuje codziennie, każdy element jest dyskutowany, a po napisaniu sprawdzany. Ostateczna wersja jest zatwierdzana przez Henryka Nakoniecznego z prezydium KK i przeze mnie. W pierwszej kolejności zajęliśmy się najważniejszymi sprawami. Wczoraj pisaliśmy o porozumieniach, które są bardzo ważne dla pracowników, również ukazał się artykuł dotyczący dwóch sytuacji, czyli postoju i obniżenia czasu pracy oraz ten związany z badaniami okresowymi. To trzy najważniejsze kwestie bezpośrednio dotykające związkowców i pracowników. W następnej kolejności ukażą się artykuły dotyczące pracy młodocianych, świadczeń chorobowych.

W skład zespołu wchodzą nie tylko ekonomiści i prawnicy zatrudnieni w Komisji Krajowej W Biurze Eksperckim Dialogu I Polityki Społecznej w Gdańsku i Warszawie. Nasza praca polega na tym, że jak mamy wątpliwości, bo ta ustawa wzbudza mnóstwo wątpliwości, to dyskutujemy mailowo. Pracujemy non stop, od rana do wieczora. Na przykład Ania Reda-Ciszewska dzisiaj w nocy o godz. 1 przysłała mi korekty prawne kliku zagadnień.

Bardzo dziękuję wszystkim pracownikom mojego biura za bardzo dobrą pracę. To zaangażowanie pewnie często jest także kosztem rodziny, ale jest to super praca.

– Czy już pojawiają się jakieś zapytania od organizacji związkowych w związku z tarczą antykryzysową?

– Tak, mamy już pytania od związkowców dotyczące porozumień jakie proponują pracodawcy. Prosimy jednak, aby w tych sprawach dotyczących poszczególnych organizacji związkowych najpierw kontaktować się z prawnikami zatrudnionymi w poszczególnych regionach. Wiem, że na przykład w Regionie Gdańskim codziennie dyżuruje prawnik. My chcielibyśmy się skupić na ogólnych opiniach. Oczywiście, jeśli będą jakieś trudniejsze sprawy to służymy pomocą.

Rozmawiała: Małgorzata Kuźma

Przeczytaj opinie ekspertów związkowych dotyczące poszczególnych elementów tarczy antykryzysowej mających wpływ na sytuację pracowników…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta