Karol Nawrocki i Adam Chmielecki uhonorowani przez Stowarzyszenie „Godność”

Prezes Instytutu Pamięci Narodowej dr Karol Nawrocki oraz prezes Radia Gdańsk dr Adam Chmielecki zostali uhonorowani przez Stowarzyszenie „Godność” statuetkami – replikami gdańskiego pomnika św. Jana Pawła II i prezydenta Stanów Zjednoczonych Ronalda Reagana. Uroczystość odbyła się w parafii św. Brygidy w Gdańsku 29 sierpnia 2021 r. w ramach uroczystości 40 rocznicy przywrócenia krzyża na Westerplatte, co nastąpiło w 1980 r. z inicjatywy m.in. ówczesnych portowców, a obecnie działaczy Stowarzyszenia „Godność”.

Wcześniej została odprawiona uroczysta msza św., a uczestnicy uroczystości oddali hołd mjr. Henrykowi Sucharskiemu, którego prochy złożono w podziemiach kościoła św. Brygidy w tzw. Krypcie Czaszek, oraz bł. ks. Jerzemu Popiełuszce, którego pomnik znajduje się w nawie bocznej świątyni. W uroczystościach uczestniczyli m.in. działacze opozycji demokratycznej w PRL, poseł do Parlamentu Europejskiego Anna Fotyga, poseł na Sejm RP Kacper Płażyński, dyrektor Oddziału IPN w Gdańsku prof. Mirosław Golon oraz dyrektor biura wojewody pomorskiego Tomasz Gieszcz.

Jak podkreślili członkowie Stowarzyszenia „Godność”, statuetki zostały wręczone w uznaniu zasług w przekazywaniu prawdy historycznej oraz popularyzowaniu działalności stowarzyszenia.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej