Jest sądowy wyrok w sprawie Hansa G.

Sąd uznał, że Hans G. popełnił przestępstwo. Wyrok jest prawomocny. – Jednocześnie nie rozumiem i nie zgadzam się z tym, że nie został skazany za groźby. Bo jak inaczej rozumieć jego słowa, że „chciałby pozabijać Polaków”? – pyta jednocześnie Natalia Nitek-Płażyńska.

O sprawie pisaliśmy pod koniec czerwca:

• Wiosną 2016 roku na antenie TV Republika wyemitowany został materiał, w którym znalazło się nagranie wykonane z ukrycia przez Natalię Nitek-Płażyńską, pracującą niegdyś u Hansa G. Biznesmen mówił wówczas między innymi o „idiot Polak”, „fucking stupid country”, a także, że „zabiłby wszystkich Polaków”.
  • W grudniu 2019 Sąd Rejonowy w Wejherowie uznał Hansa G. winnym znieważenia i grożenia śmiercią kobiecie w związku z czym zastosował karę pozbawienia wolności na 8 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata, 20 tysięcy złotych grzywny, nawiązkę na rzecz pokrzywdzonych w kwocie około 10 tysięcy złotych oraz zwrot kosztów procesu (około 50 tysięcy złotych).
  • W związku ze złożonym odwołaniem 26 czerwca w gdańskim sądzie odbyła się rozprawa. Obrońca wnioskowa o uniewinnienie bądź skierowanie sprawy do ponownego rozpatrzenia.
  • Obrońca Hansa G. stwierdził m.in., iż słowa, które padły (np. „idiot Polak”, albo „zabiłbym wszystkich Polaków”) były wyrazem frustracji i przyrównał je do “niemieckiego żartu”.

Cały artykuł można przeczytać tutaj:

Sprawa została odroczona, a ogłoszenie wyroku sąd zapowiedział na piątek, 10 lipca 2020. Dzisiaj sąd uznał, że Hans G. popełnił przestępstwo, ale jednocześnie, iż wcześniejszy wyrok częściowo wymagał zmiany. – Sąd rejonowy słusznie uznał oskarżonego za winnego znieważenia pokrzywdzonych wskazanych w akcie oskarżenia, a niesłusznie przyjął, że oskarżony dopuścił się groźby na szkodę jednej z nich – mówił sędzia Marcin Kokoszczyński.

Wyrok jest prawomocny. – Dziękuję wszystkim za wsparcie w mojej kilkuletniej batalii. To nie był dla mnie łatwy czas, ale wiem, że reprezentowałam nie tylko siebie ale i wielu Polaków, którzy nie godzą na takie traktowanie – podsumowuje Natalia Nitek-Płażyńska.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej