Jak sobie radzą Ukraińcy w Polsce? Raport agencji pracy

Większość Ukraińców żyjących w Polsce w ciągu ostatniego roku nie korzystało z pieniędzy zarobionych w swoim kraju. Może to świadczyć o tym, że zaadaptowali się do życia w Polsce i w obliczu kontynuacji programu ochrony uchodźców nie planują powrotu – komentuje Yuriy Grygorenko, główny analityk agencji Gremi Personal, cytowany przez portal businessinsider.

60 proc. Ukraińców w Polsce nie korzystało z pieniędzy zarobionych w Ukrainie w ciągu ostatniego roku. 27 proc. miało własne oszczędności, które wydawali w Polsce. 10 proc. korzystało z pieniędzy rodziny, 3 proc. miało pracę zdalną w Ukrainie – wynika z najnowszego badania Centrum Analitycznego międzynarodowej agencji zatrudnienia Gremi Personal na zlecenie Narodowego Banku Ukrainy.

Liczba osób, które wykorzystały pieniądze zarobione w Ukrainie w ciągu ostatnich 12 miesięcy, wynosi 40 proc. Wśród nich 53 proc. twierdzi, że kwota ich miesięcznych wydatków uległa zmianie.

Wśród tych, którym zmieniła się kwota wydatków w Polsce, 20 proc. twierdzi, że spowodowane jest to znalezieniem pracy w Polsce. 15 proc. przyznało, że skończyły im się pieniądze zarobione w Ukrainie. 4 proc. straciło pracę zdalną w Ukrainie, a 4 proc. respondentów stwierdziło, że ich krewni przestali ich wspierać. 57 proc. osób, które nie podało przyczyny.

„Ukraińcy w Polsce – raport analityczny” – badanie Centrum Analitycznego Gremi Personal na temat sytuacji obywateli Ukrainy pracujących w Polsce w języku polskim i ukraińskim na stronie:

W marcu br. Centrum Analityczne Gremi Personal przeprowadziło badanie, w którym pytano Ukraińców o ich plany na przyszłość. 43 proc. Ukraińców w Polsce stwierdziło, że trudno im podjąć decyzję, 19 proc. stwierdziło, że planuje zostać w Polsce. 15 proc. nie wróci do ojczyzny w ciągu najbliższych 5 lat, 13 proc. wróci w ciągu sześciu miesięcy, a 10 proc. — w ciągu roku.

Badanie było przeprowadzone w okresie od marca do maja br., z udziałem 1315 Ukraińców, którzy ubiegali się o pracę w Polsce.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej