Jak oddać głos w niedzielę i zrobić to bezpiecznie

28 czerwca br. odbędzie się pierwsza tura wyborów prezydenckich. Będą miały charakter mieszany (hybrydowy), czyli możliwe będzie głosowanie tradycyjne,  w lokalach wyborczych, lub korespondencyjnie.

Z powodu epidemii będą obowiązywać nas szczególne zasady. W żadnym razie nie powinniśmy rezygnować z uczestnictwa w akcie wyborczym. Stosowanie dystansu społecznego (odstęp dwa metry), częstsze odkażanie rąk, prywatny długopis – powinny zapewnić maksymalne bezpieczeństwo.

Obowiązkowe będą maseczki i limit osób w lokalu wyborczym.

Jeśli w lokalu będzie zbyt dużo ludzi, trzeba trochę poczekać, by utrzymać dwa metry dystansu. W lokalach wyborczych obowiązuje zasada, że w tym samym czasie nie może w nich przebywać więcej niż jeden wyborca na cztery m kw. Nie wlicza się członków komisji wyborczych, mężów zaufania, obserwatorów społecznych i międzynarodowych i serwisu sprzątającego.

Przed wejściem i po wyjściu z lokalu wyborczego dezynfekujemy  dokładnie ręce. Płyn ma być ogólnodostępny i umieszczony w widocznym miejscu.

Stoły powinny mieć gładką powierzchnię, tak by można było je łatwo dezynfekować. W lokalu wyborczym powinny być zdezynfekowane klamki, urny, blaty, armatura, uchwyty, włączniki światła i wszelkie powierzchnie, które mogą być dotykane przez osoby przebywające w lokalu.

Na głosowanie trzeba obowiązkowo zabrać ze sobą maseczkę. Maskę trzeba założyć przed wejściem. Bez niej możemy zostać nawet wyproszeni z lokalu wyborczego.

O chwilowe odsłonięcie maseczki możemy zostać poproszeni przez członka komisji wyborczej, który będzie potwierdzał naszą tożsamość.  Zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia także członkowie komisji wyborczych obsługujący bezpośrednio wyborców powinni mieć na twarzach maseczki, a członkowie komisji nieobsługujący w danej chwili wyborców mogą być zabezpieczeni przyłbicami. Powinni mieć także zapewnione jednorazowe rękawiczki.

Epidemiolodzy zachęcają do zabrania własnego długopisu.

Osoby przebywające w izolacji lub na kwarantannie mogą głosować wyłącznie korespondencyjnie. Jeśli jednak ktoś trafi na kwarantannę między 24 a 26 czerwca, to zamiar głosowania korespondencyjnego może zgłosić do piątku 26 czerwca. Można to zrobić pisemnie, telefonicznie lub za pomocą platformy ePUAP.

W niedzielę lokale wyborcze będą czynne od 7 do 21. Szefowa Krajowego Biura Wyborczego sędzia Magdalena Pietrzak zapewnia, że każdy, kto przybędzie do lokalu przed 21, będzie mógł oddać głos. Jednak ze względu na potencjalne kolejki warto to zrobić wcześniej.

Zaświadczenie o prawie do głosowania umożliwiające głosowanie w innej gminie na terenie kraju można odbierać do 26 czerwca włącznie.

Wniosek o wydanie zaświadczenia o prawie do głosowania, wyborca wnosi do urzędu gminy, w której jest ujęty w spisie wyborców, lub konsula (jeśli został wpisany do spisu wyborców w obwodzie głosowania za granicą) do dnia 26 czerwca 2020 r.

Zaświadczenie o prawie do głosowania otrzyma wyborca, który zamierza zmienić miejsce pobytu przed dniem wyborów. Z zaświadczeniem takim można głosować w dowolnym obwodzie głosowania w kraju, za granicą lub na polskim statku morskim.

Wyborca otrzyma dwa zaświadczenia: zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu pierwszego głosowania oraz zaświadczenie o prawie do głosowania w dniu ponownego głosowania (tzw. II tury wyborów).

Oficjalne wyniki pierwszej tury wyborów poznamy najpewniej 30 czerwca br.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej