GUS: stopa bezrobocia w kwietniu br. 5,1 proc., czyli niższa niż w marcu br.

Główny Urząd Statystyczny podał nowe dane dotyczące rynku pracy w Polsce. Wynika z nich, że stopa bezrobocia w kwietniu br. była niższa niż w marcu br. Liczba osób zarejestrowanych w urzędach spadła ok. 25 tys. osób. Mimo ostatnich informacji o kolejnych zwolnieniach grupowych w kraju.

Stopa bezrobocia w kwietniu 2024 r. wyniosła 5,1 proc. wobec 5,3 proc. miesiąc wcześniej – przekazał Główny Urząd Statystyczny 27 maja br. Jak podał GUS, liczba bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy wyniosła 797,1 tys. osób. W marcu było to 822,2 tys. zarejestrowanych osób.

Stopa bezrobocia liczona wg Badania Aktywności Ekonomicznej Ludności (BAEL) w pierwszym kwartale tego roku wyniosła w Polsce 3,1 proc., czyli tyle, ile w okresie od października do końca grudnia 2023 r.

GUS podaje, że współczynnik aktywności zawodowej wyniósł w pierwszych trzech miesiącach tego roku 58,5 proc. wobec 58,9 proc. w IV kwartale 2023 r., natomiast wskaźnik zatrudnienia wyniósł 56,6 proc., wobec 57,1 proc. poprzednio.

W kwietniu br. 43 zakłady zadeklarowały zwolnienie 2,3 tys. pracowników. W kwietniu 2023 r. na taki ruch zdecydowało się 38 firm, które zgłosiły zwolnienie 1,5 tys. pracowników.

Polski Instytut Ekonomiczny (PIE) zauważył, że w kwietniu br. zgłoszonych zostało 90,1 tys. nowych ofert pracy, co stanowi wzrost o 10,8 proc. w porównaniu z 2023 r. Liczba osób wyrejestrowanych z tytułu podjęcia pracy wzrosła w kwietniu br. o 6,1 proc. Ekonomiści z PIE zaznaczyli, że – pomijając wahania związane z pracami sezonowymi, liczba nowych ofert w urzędach pracy od końca 2022 roku utrzymuje się na zbliżonym poziomie. Zapotrzebowanie na nowych pracowników wraz z poprawą kondycji gospodarczej będzie rosnąć. Sytuacja powinna być jednak zróżnicowana między branżami.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej