Film o krzyżu z Westerplatte

TVP zrealizuje paradokumentalny film o walce gdańskich portowców z NSZZ „S” o przywrócenie krzyża nad mogiłą żołnierzy, obrońców Westerplatte.

Krzyż z wojskowej nekropolii w 1962 r. ówczesna władza usunęła w ramach walki z religią. Nad mogiłami ustawiono czołg T–34. Krzyż miał trafić na wysypisko. Kierowca, mimo ryzyka, zawiózł krzyż na plebanię w Nowym Porcie. Na cmentarzu, w krzewach bzu, ukrył go proboszcz ks. Jan Gustkowicz. W sierpniu 1981 r. krzyż, staraniem portowej „S”, wrócił na Westerplatte. W obecności kilku tysięcy osób poświęcił go ksiądz biskup Lech Kaczmarek. Ówczesna propaganda wszczęła awanturę, że przysłania czołg T–34, a Solidarność prowadzi antyradziecką kampanię zmierzającą do usunięcia czołgu z cmentarza obrońców Westerplatte. Był więc wstydliwie przesuwany, by nie „konkurować” z czołgiem.  Po raz drugi władze PRL usunęły krzyż z mogił w 1989 roku. Gdy przestawiano czołg w pobliże brzegu morskiego, przeniesiono też i krzyż o 20 metrów, z boku placu. Tam pozostał przez 21 kolejnych lat.

Ostatecznie zajął należne mu miejsce po transformacji ustrojowej, dopiero w 2010 roku. To było wypełnieniem woli kpt. Franciszka Dąbrowskiego, jednego z dowódców obrony wojskowej placówki tranzytowej w 1939 r. i koniec politycznej profanacji.

Wiele jest jeszcze tajemnic wokół Westerplatte, skrytych w wielu mitach. Prowadzona przez Muzeum II Wojny Światowej  misja archeologiczna na Westerplatte ma swoje ogromne znaczenie.  Wstyd, że to miejsce było przez lata zaniedbane.

O scenariuszu filmowym i planach realizacji paradokumentu o krzyżu na Westerplatte poinformował nas Czesław Nowak, prezes skupiającego więźniów politycznych lat 80 Stowarzyszenia Godność. W intencji żołnierzy z Westerplatte odprawiona zostanie w niedzielę 29 sierpnia br. o godz. 12.30 msza św. w bazylice św. Brygidy. Uroczystość organizuje Stowarzyszenie Godność.

ASG

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej