Dzień Rodziny 15 maja – czas refleksji nad aktywnością zawodową kobiet i miejscami w żłobkach

Premier Mateusz Morawiecki i minister rodziny Marlena Maląg, uczestniczyli w konferencji pt. „Kobiety mają wybór”. Wydarzenie zostało zorganizowane z okazji Międzynarodowego Dnia Rodzin 15 maja. Święto stanowi okazję do refleksji nad rolą rodzin w życiu społecznym.

– Dla naszego rządu od początku rodzina jest najważniejsza. To jest zmiana filozofii myślenia. Wszelkie nakłady na rzecz rodzin to inwestycja w przyszłość – mówiła minister Maląg i dodała, że zwiększone świadczenie rodzinne z programu „Rodzina 500 plus” będzie przyczyniało się do poprawy sytuacji polskich rodzin.

– Zatrudnienie kobiet wzrasta. Dzisiaj, w Międzynarodowym Dniu Rodzin, warto to przypomnieć – podkreśliła minister rodziny.

Premier Mateusz Morawiecki deklarował, ze trzeba się skupić na realnej pomocy dla kobiet, aby jak najwięcej programów dotyczyło pomocy im w pierwszych latach macierzyństwa i przy powrocie na rynek pracy. Podał dane, że na początku rządów PiS w całej Polsce było 80 tys. miejsc w żłobkach, dziś jest ich 230 tys. (W marcu 2023 r. dostępnych było 215 791 miejsc w polskich żłobkach. Wg ostatnich danych GUS w 2021 r. liczba placówek opieki instytucjonalnej nad dziećmi w wieku do lat 3, w porównaniu z rokiem poprzednim wzrosła o 9,6 proc. Działało łącznie 5 tys. żłobków, klubów dziecięcych i oddziałów żłobkowych, które zapewniały 191,6 tys. miejsc).

Z kolei wiceminister Barbara Socha przypomniała, że Polki są wyjątkowe: „potrafiły radzić sobie w najtrudniejszych czasach, pielęgnować polskie tradycje. Są bardzo ambitne, pracowite, z ogromną determinacją dążą do osiągnięcia celów”.

Zauważmy, że liczba placówek opieki instytucjonalnej nad dziećmi w wieku do lat 3 rośnie sukcesywnie od 2011 r. Według danych GUS w 2010 r. było 392 żłobków, rok później 462, a w 2012 roku – 699. W czasach rządów PiS liczba żłobków w sektorach prywatnym i publicznym wzrosła o 2 326 tych placówek w sektorach prywatnym i publicznym. Przybyło też 415 klubów dziecięcych. Większość żłobków to placówki prywatne. Z działających na koniec 2021 r. żłobków 3 110 było prywatnych, a 1 090 publicznych.

Główny Urząd Statystyczny w raporcie za 2021 rok poinformował, że wszystkie placówki opieki instytucjonalnej nad dziećmi w wieku do 3 lat zapewniły łącznie 191,6 tys. miejsc, z czego 75,2 tys. to sektor publiczny. Same żłobki zapewniały miejsce około 16,6 proc. dzieci. a wszystkie wspomniane typy placówek – 18 proc.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej