Dyskusja w Sejmie nad nowelizacją ustawy o handlu w niedziele

– Proponowane zmiany nie służą nikomu. To wielki cios w pracowników handlu, cios w polskich przedsiębiorców – komentuje Alfred Bujara, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Handlu, Banków i Ubezpieczeń NSZZ „Solidarność” procedowany w Sejmie projekt, autorstwa posłów Polski 2050 .

13 czerwca br. w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie i trwa dyskusja nad projektem nowelizacji ustawy zakazującej handlu w niedziele. Złożyli go pod koniec marca br. posłowie Polski 2050. Projekt przewiduje dwie niedziele handlowe w miesiącu. Za pracę w niedzielę przysługiwałoby podwójne wynagrodzenie, a pracodawca miałby obowiązek wyznaczyć pracownikowi dzień wolny 6 dni przed albo 6 dni po dniu pracy w niedzielę.

Dotychczas ustawa zawiera wyłączenia i wyjątki, obejmujace m.in. jedną ogólnokrajową sieć sklepów, działających w Polsce na zasadzie franczyzy.

– Ustawa się broni. Polska gospodarka nie ucierpiała, askorzystali polscy kupcy, gastronomia i turystyka. Teraz zadziałał jakiś lobbing. Zastanawiamy się, kto za tym stoi. Bo proponowane zmiany nie służą tak naprawdę nikomu. To wielki cios w pracowników handlu, cios w polskich przedsiębiorców. Dlatego sprzeciwiamy się tej propozycji, sprzeciwiają się też inne reprezentatywne centrale związkowe, sprzeciwia się Kongregacja Przemysłowo-Handlowa i zrzeszenia kupieckie. Tutaj mówimy jednym głosem – komentuje projekt Alfred Bujara i dodaje, że „ustawa jest szyta naprawdę grubymi nićmi. Zakłada dwukrotne wynagrodzenie dla pracowników. A to jest wielka ściema. Nie ma czegoś takiego w polskim prawie”.

Projekt ustawy dopuszczający handel w dwie niedziele w miesiącu w sposób drastyczny narusza balans, jaki udało się wypracować ustawą o ograniczeniu handlu w niedziele.

PiS i Lewica nie zgadzają się na projekt zmian w ustawie, który wprowadza dwie niedziele handlowe w miesiącu.

To starania NSZZ „Solidarność” doprowadziły, że w 2018 r. weszła w życie ustawa ograniczająca handel w niedziele. Według niej obecnie handel odbywa się w siedem niedziel w roku.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej