Druga „tarcza antyinflacyjna” dyskutowana właśnie w Sejmie

Ogłoszona we wtorek przez premiera Mateusza Morawieckiego Tarcza Antyinflacyjna 2.0 to szereg rozwiązań, które mają pomóc polskim rodzinom w walce z inflacją i wzrostem cen. Obecnie trwa dwudniowe posiedzenie sejmowe, podczas którego posłowie zajmują się m.in. przyjęciem tych zmian.

Jak podała Kancelaria Premiera, obniżka VAT-u na paliwo do 8 proc. będzie oznaczać obniżkę jego ceny na stacjach paliw o około 60-70 groszy na litrze, a gazu LPG o ok. 40 groszy na litrze. Ponadto, tarcza zakłada obniżkę VAT-u na żywność do 0 proc., co doprowadzi do oszczędności gospodarstwa średnio 45 zł miesięcznie.

Zgodnie z „tarczą” obniżony zostanie VAT na gaz do 0 proc. (od 1 stycznia zmiana z 23 do 8 proc., a od 1 lutego z 8 do 0 proc.), na prąd do 5 proc. (przedłużenie obniżki z tarczy 1.0, obniżka z 23 do 5 proc.), na ciepło do 5 proc. (od 1 stycznia zmiana z 23 do 8 proc., a od 1 lutego z 8 do 5 proc.) i VAT-u na nawozy z 8 do 0 proc.

– Rządowa tarcza antyinflacyjna spowoduje obniżenie inflacji przejściowo nawet o 3,4 pkt. proc., a w ujęciu średniorocznym inflacja w tym roku powinna być niższa o około 1,2 pkt. proc. – poinformowała podczas wtorkowego posiedzenia sejmowych Komisji Finansów Publicznych i Komisji Gospodarki i Rozwoju wiceprezes NBP Marta Kightley. Poinformowała też, że polska gospodarka zanotowała w ostatnim okresie duże wzrosty inwestycji.

W środę w Sejmie odbyło się pierwsze czytanie poselskiego projektu, który został zgłoszony przez grupę posłów PiS.

Poparcie dla projektu ze strony klubu Prawa i Sprawiedliwości zadeklarował Andrzej Kosztowniak z PiS. Jak zaznaczył, każda złotówka będzie miała dla rządzących „olbrzymie” znaczenie w zakresie jej wydatkowania.

– Mamy świadomość, że nie rozwiążemy wszystkich problemów związanych z procesem inflacyjnym – podkreślił.

Obszerny raport pt. „Czy tarcza antyinflacyjna wyhamuje wzrost cen” publikujemy w styczniowym Magazynie Solidarność.

(PAP, tm)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej