Bożena Brauer na antenie Radia Gdańsk o sytuacji w oświacie

Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” pracowników oświaty w Gdańsku w audycji „Gość dnia RG” mówiła o wspólnym stanowisku ZNP, FZZ i oświatowej „Solidarności” wobec propozycji MEiN.

– Zmiany zaproponowane przez ministra Przemysława Czarnka bardzo zaskoczyły nauczycieli. W maju pan minister przedstawiał pewne propozycje, które zostały odrzucone, te przedstawione we wrześniu są zdecydowanie gorsze. Minister proponuje zwiększenie pensum o cztery godziny tygodniowo, czyli z 18 do 22 godzin, a ponadto dodatkowe 8 godzin dyspozycyjności nauczyciela, czyli obecności w szkole w sytuacji, w której nie ma często na to warunków – mówiła na antenie Bożena Brauer.

Przewodnicząca oświatowej „Solidarności” podkreślała, że powszechne jest wśród nauczycieli „zabieranie pracy do domu”.

– Nauczyciele bardzo by chcieli, żeby można było 8 godzin pracować w szkole, w spokojnych warunkach, a później wrócić do domu i zająć się sprawami osobistymi. Niestety, warunki polskich szkół na to nie pozwalają, może w małych szkołach jest to możliwe, żeby każdy nauczyciel miał miejsce do cichej, spokojnej pracy. Jeżeli się sprawdza klasówki, to trzeba się skupić, żeby nie popełnić błędu. W wielu szkołach gdańskich jest dwuzmianowość i nie wyobrażamy sobie, żeby tam było miejsce dla każdego nauczyciela, takich warunków po prostu nie ma – tłumaczyła.

Audycję można odsłuchać na stronie Radia Gdańsk TUTAJ…>>

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej