Na Boże Narodzenie i Nowy Rok

Boże Narodzenie jest świętem człowieka. Rodzi się człowiek. Jeden z miliardów ludzi, którzy się urodzili, rodzą się i będą się rodzili na ziemi. I równocześnie jeden, jedyny, niepowtarzalny. Jeżeli nasze statystyki ludzkie, ludzkie katalogowania, ludzkie systemy polityczne, ekonomiczne i społeczne, zwykłe ludzkie możliwości nie potrafią zapewnić człowiekowi tego, aby mógł się narodzić, istnieć i działać jako jedyny i niepowtarzalny, wówczas to wszystko zapewnia mu Bóg.

Św. Jan Paweł II
w swoim pierwszym bożonarodzeniowym orędziu, 25 grudnia 1978 r.

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Członkom i Sympatykom „Solidarności”, żeby odnaleźli w te dni Boga ukrytego w człowieku.
W tym roku czekają nas święta inne niż te, które przeżywaliśmy do tej pory.
Ograniczenia wynikające z pandemii sprawiają, że wielu z nas przy wigilijnym stole nie spotka się ze wszystkimi swoimi bliskimi. Jednak może dzięki temu uświadomimy sobie, jak ważna jest w naszym życiu rodzina i bliskość drugiego człowieka.
W tych wyjątkowo trudnych dla Polski, ale i całego świata czasach, potrzebna jest nadzieja, którą niosą ze sobą Święta Bożego Narodzenia.
Niech nadchodzący 2021 Rok przyniesie przełom w walce z tak doświadczającą ludzkość pandemią, ale także przywróci właściwy sens takim słowom, jak godność i szacunek do drugiego człowieka.

Krzysztof Dośla
przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”

[dkpdf-button]
Strona korzysta